21.8.2019. 11:05
5
"Nabijanje" kompleksa svima koji ne vole Sarajevo - LEVEL PRO!
U Sarajevu se ovih dana održava 25. po redu Sarajevo Film Festival, a nekoliko velikih imena stiglo je u Sarajevo i tokom ovog ljeta.

Najveća imena iz svijeta filma koja su stigla na ovogodišnji SFF su svakako veliki režiser i oskarovac, Alejandro Innaritu, autor poznatih svjetskih filmova kao što su "Birdman" i "The Revenant". Na SFF je jučer stigao i veliki britanski glumac i jedan od miljenika Quentina Tarantina, Tim Roth.

Gosti ovogodišnjeg SFF-a su i poljski režiser i oskarovac, Pawel Pawlikowski, kao i legendarna francuska glumica Isabelle Huppert.

Alejandro Innaritu i Tim Roth u Sarajevu

Innaritu se proslavio filmom "Birdman" iz 2014. godine, u kojem glavne uloge tumače Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone i Naomi Watts. Innaritu je "pokupio" čak tri Oscara za ovaj film (najbolji film, najbolja režija i najbolji originalni scenarij). 

Godinu dana kasnije, Innaritu je snimio film "The Revenant" u kojima su glavne uloge tumačili Leonardo DiCaprio i Tom Hardy. Ponovo je "pokupio" Oscar za najbolju režiju, a osim toga film je bio novinovan i u konkurenciji za najbolji film. Leonardo DiCaprio, glavni glumac filma, napokon je dobio Oscar nakon svih silnih nominacija nekoliko godina ranije.

Kada je u pitanju slavni britanski glumac Tim Roth, radi se o slavnom glumcu čije je glumačke sposobnosti prepoznao i veliki režiser Quentin Tarantino, kada su se sreli u Los Angelesu. Kada su u pitanju najpoznatije uloge u kojima je glumio, Roth se proslavio u Tarantinovim filmovima kao što su "Reservoir Dogs", "Pulp Fiction" i "The Hateful Eight". Što se tiče TV serija, nekako je ostala upamćena uloga u seriji "Lie to Me", koja se snimala od 2009. do 2011. godine.

Na Sarajevo Film Festival iz godine u godinu dolaze najveće zvijezde iz svijeta glume, ali i druge poznate ličnosti. SFF je već odavno postao mjesto gdje se skupljaju najveća imena balkanske kinematografije, sporta i muzike, pa bi nam trebala 24 sata kada bismo pobrojali sva regionalna velika imena koja su prošetala red carpetom SFF-a.

Holivudska krema koja je posjetila Sarajevo

Tokom proteklih nekoliko godina Sarajevo su, tokom SFF-a, posjetili veliki broj poznatih holivudskih glumaca, pa ćemo napraviti listu slavnih ličnosti koje su dolazile u Sarajevo tokom spomenutog festivala.

Prije 15 godine u Sarajevo su stigli poznati američki glumac i režiser John Malkovich, te francuski glumac, režiser i biznismen Gerard Depardieu. Malkovich je upravo na desetom izdanju SFF-a kao režiser predstavio svoj prvi film pod nazivom "Dancer Upstairs". 

Godinu dana kasnije u Sarajevo je stigao nekadašnji James Bond, britanski glumac Daniel Craig. On se sarajevskoj publici predstavio u sklopu filma "Layer Cake" (režiser Matthew Vaughn), a u kojem je imao glavnu ulogu. 

Tokom 2006. godine u Sarajevo je stigao glumac Nick Nolte, koji se predstavio ulogom u film "Peaceful Warrior" režisera Victora Salve. Osim toga, iste godine u Sarajevo stiže frontmen grupe U2, Bono Vox. 

Gosti Sarajevo Film Festivala tokom 2007. godine su bili francuska glumica Juliette Binoche, američki režiser i autor brojnih dokumentarnih filmova Michael Moore, te poznati američki glumac i režiser Steve Buscemi.

Kevin Spacey je bio zvijezda SFF-a 2008. godine, a publici u Sarajevu se predstavio sa filmom "The Usual Suspects" iz 1995. godine, režisera Bryana Singera. Ovaj film je slavnom glumcu donio nagradu Oscar. Osim Spaceyja, u Sarajevo je stiglo još jedno poznato holivudsko ime, Orlando Bloom.

Tokom 2009. godine ekipa koja je posjetila SFF je također bila impresivna. U Sarajevo je stigla popularna agentinca Dana Sculy, Gillian Anderson, a grad je posjetio i slavni američki glumac, Mickey Rourke. Inače, Rourke se Sarajlijama predstavio filmom "The Wrestler", koji je bio nominovan za Oscar kada je u pitanju najbolja muška uloga, što je Rourkeu bila jedina nominacija za Oscara u njegovoj karijeri.

Zvijezda SFF-a 2010. godine bio je još jedan kultni holivudski glumac, Morgan Freeman. SFF je posjetio i poznati argentinski režiser, Gaspar Noe.

Poznati njemačko-irski glumac Michael Fassbender bio je zvijezda SFF-a 2011. godine, a godinu dana kasnije u Sarajevo stiže žestoka ekipa. Naime, na SFF-u su se pojavili Angelina Jolie, Brad Pitt, Jeremy Irons i slavni francuski fudbaler Eric Cantona.

Cantona se na SFF-u predstavio sa filmom "The Football Rebels" režisera Gillesa Rofa i Gillesa Pereza u kojima je ispričao priče o fudbalerima koji su svojim postupcima promijenili društvo.

Armand Assante, Emile Hirsch i Danny Glover bili su zvijezde Sarajevo Film Festivala iz 2013. godine. Zvijezde SFF-a godinu dana kasnije bili su Mike Leigh i Gael Garcia Bernal, koji se publici u Sarajevu predstavio filmom "Amores Perros". Režiju za ovaj film potpisuje Alejandro Gonzalez Inarritu, koji je, podsjećanja radi, gost SFF-a ove godine.

Robert de Niro u Sarajevu

Najveća zvijezda Sarajevo Film Festivala 2015. godine bio je američki glumac Benicio del Toro, a godinu dana kasnije u Sarajevo je stigla glumačka legenda Robert de Niro. 

Kada smo kod slavnog Roberta de Nira, pažnju svjetske javnosti na sebe je skrenuo ulogama u kultnim filmovima "The Godfather Part II" i "Taxi Driver", tokom 1974. i 1976. godine. Zapaženu ulogu imao je u filmu "The Deer Hunter", u sjajnoj ekipi u kojoj se nalazio i Christopher Walken. Tokom 1987. godine je glumio kriminalca Ala Caponea u filmu "The Untouchables", a tri godine kasnije glumi u još jednom kultnom filmu "Goodfellas". Pet godina kasnije zajedno sa Al Pacinom glumi u filmu "Heat". De Niro je višestruki oskarovac i čovjek koji je kroz karijeru pokupio brojne filmske nagrade.

Što se tiče SFF-a iz 2017. godine, zvijezde 23. izdanja Sarajevo Film Festivala su bili John Cleese i Oliver Stone.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival je najmasovniji festival do sada. Bit će prikazan veliki broj filmova iz cijeloga svijeta, a veliki broj filmova učestvuje i u takmičarskom dijelu programa. S obzirom na postavu koja je ove godine stigla u Sarajevo, možete se reći da je ovo jedan od najboljih festivala od njegovog samog osnivanja. SFF 2019 će trajati do 23. augusta 2019. godine, kada će biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.