8.10.2019. 18:45
0
Vežite se, polijećemo: Sve se vrti oko Lakersa i Clippersa, Golden State tek šesti favorit za titulu
Za par dana počinje 74. po redu izdanje najjače košarkaške lige na Planeti, NBA lige.

Ako su ljubitelji košarke, posebno NBA lige, u proteklih nekoliko godina bili učahureni u svojim stolicama i foteljama čekajući da se dogodi nešto sasvim novo, da neko napokon pobijedi Golden State Warriorse (što se dogodilo u prošlosezonskom finalu), da Cleveland Cavsi naprave iskorak više sa LeBronom, te da Lakersi napokon "prožive" sa LeBronom i kompanijom, najave nove sezone donose mnogo adrenalina, barem se tako nadati.

NBA liga, barem kada pogledamo sve te silne trejdove koji su obilježili ljeto, donosi nam možda i najizjednačeniju sezonu u posljednjih 10-ak godina, pa je više ekipa koje će konkurisati za NBA finale. Neke od njih se više ne doimaju tako impresivno, barem kada gledamo roster i najave košarkaških stručnjaka širom SAD-a, što se prvenstveno odnosi na Warriorse koji su obilježili NBA u posljednjih pet godina.

Bosna i Hercegovina će i ove sezone u NBA ligi imati svoja dva predstavnika. U dresu Brooklyna igrat će Džanan Musa, a svi se iskreno nadamo da će Musa ove sezone imati nešto veću minutažu, iako je konkurencija u Netsima baš paklena, s obzirom na velike tektonske promjene u ekipi.

Sa druge strane, Jusuf Nurkić još neće na NBA parkete, pošto se oporavlja od teške povrede, a GM Portlanda, Neil Olshey, nedavno je rekao kako se Nurkićev povratak očekuje u februaru naredne godine, nakon All Stara, te da je upravo zbog toga doveden centar Miamija, Hassan Whiteside.

Klubovi iz Los Angelesa favoriti

Šta kažu predviđanja stručnjaka i kladionice koje prate NBA ligu? Kažu da će se, prema njihovim kalkulacijama, dva kluba iz Los Angelesa, LA Lakersi i LA Clippersi, boriti za sami vrh. Tačnije, za titulu ne mogu, jer ne mogu igrati veliko NBA finale (obje ekipe sa Zapada), ali su očito glavni favoriti za titulu na Zapadu, te je sasvim jasno da jedan od ova dva tima se ističe kao glavni favorit za NBA prsten.

Nakon Lakersa i Clippersa, najviše šansi za titulu se daje Milwaukee Bucksima, potom Philadelphia 76ersima, a nakon njih slijede Houston Rocketsi i Golden State Warriorsi. I tu se nekako zatvara krug najvećih favorita za titulu. Zanimljivo je da se Warriorsi sada izdvajaju tek kao šesti favoriti za naslov, a godinama su bili ubjedljivo prvi favorit za titulu. Nema tu neke posebne matematike, nakon odlaska Kevina Duranta (koji svakako zbog povrede Ahilove tetive propušta cijelu sezonu u Netsima), te odlazaka Iguodale i Cousinsa, Warriorsi više nemaju tako dominantan roster, pa će se sve vrtiti oko Curryja, Thompsona i Greena, što je opet dovoljno jak roster za visoke ciljeve Stevea Kerra.

Utah Jazz, Denver Nuggets, Boston Celtics i Brooklyn Nets se navode kao sedmi, osmi, deveti i deseti favorit za prsten, a razlog lošeg pozicioniranja Netsa smo već naveli - teška povreda Kevina Duranta na kojeg Netsi neće moći računati u ovoj sezoni. Pitanje je da li će KD uopće biti spreman i do Playoffa naredne godine.

Portland je izdvojen kao 11. favorit, a tek na 12. poziciji potencijalnih favorita izdvojeni su aktuelni šampioni, Toronto Raptorsi, koji su mnogo toga izgubili odlaskom Kawhija Leonarda u LA Clipperse. Playoff bi trebale (prema najavama) izboriti sljedeće ekipe:

Zapad

1. LA Lakers
2. LA Clippers
3. Houston Rockets
4. Golden State Warriors
5. Utah Jazz
6. Denver Nuggets
7. Portland Trail Blazers
8. San Antonio Spurs

Istok

1. Milwaukee Bucks
2. Philadelphia 76ers
3. Boston Celtics
4. Brooklyn Nets
5. Toronto Raptors
6. Indiana Pacers
7. Miami Heat
8. Orlando Magic

Tri ekipe kojima se najmanje daje šanse za bilo šta, pa makar i za posljednje mjesto koje vodi u doigravanje, su: Charlotte Hornetsi, Cleveland Cavaliersi i Phoenix Suns.

James, Davies, Leonard, Harden...

Kada su u pitanju trenerske promjene pred novu sezonu, Frank Vogel je stigao na klupu Lakersa umjesto Lukea Waltona, a Walton je sada novi trener Sacramenta umjesto Davea Joergera. John Beilein je novi trener Clevelanda umjesto Larryja Drewa, dok je Taylor Jenkins novi trener Memphisa umjesto J. B. Bickerstaffa. Monty Williams je na klupi Sunsa zamijenio Igora Kokoškova, koji će sada biti asistent Waltonu u Kingsima.

Kada su u pitanju najave za MVP nagradu, tu će borbu vrlo vjerovatno voditi dvojac Lakersa i Clippersa, LeBron James, Anthony Davies, Kawhi Leonard i Paul George. Među favoritima za MVP nagradu se spominju James Harden, Russell Westbrook, Stephen Curry, Kirye Irving, Giannis Antetokounmpo (aktuelni MVP) i Joel Embiid.

Udarne petorke najvećih favorita

LA Lakers: Rajon Rondo, Danny Green ili Kyle Kuzma, LeBron James, Anthony Davies i Dwight Howard (DeMarcus Cousins povrijeđen, pa ga mijenja Howard).

LA Clippers: Landry Shamet ili Lou Williams, Kawhi Leonard, Paul George, Patrick Beverley i Ivica Zubac.

Milwaukee Bucks: Eric Bledsoe, Wesley Matthews, Chris Middleton, Giannis Antetokounmpo i Brook Lopez.

Philadelphia 76ers: Ben Simmons, Josh Richardson, Tobias Harris, Al Horford i Joel Embiid.

Houston Rockets: Russell Westbrook, James Harden, Eric Gordon, PJ Tucker i Clint Capela.

Golden State Warriors: D'Angelo RusseLl, Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green i Willie Cauley-Stein.

Nova sezona u NBA ligi počinje 22. oktobra, a regularni dio će trajati do 15. aprila 2020. godine. Playoff počinje pet dana kasnije, a veliko NBA finale će se igrati tokom juna naredne godine.

Pripremio: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.