16.10.2019. 9:34
3
Gdje si bio ti kad je bilo najteže: Evo koliko su u ratu, služeći vojsku, proveli Edin Forto, Aljoša Čampara, Dino Konaković, Damir Nikšić i ostali
FOTO: Source.ba
Federalno ministarstvo boraca objavilo je jedinstveni registar boraca koji su bili u vojsci tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Uprkos tome što je izuzetno teško doći do podataka, s obzirom da registar otežano radi, uspjeli smo, nakon dvodnevne potrage po imenima, stići do brojki koje nas zanimaju.

Naime, u nastavku vam donosimo kratki pregled poslanika u Skupštini KS, premijera Vlade KS i ministara u Vladi KS koji su bili u ratu, odnosno koji nisu bili u ratu u vojsci, te za kojih u ovom registru nema nikakvih podataka.

U obzirom smo uzeli samo osobe koje su imale 18 i više godine tokom rata u Bosni i Hercegovini, te smo se fokusirali samo na pripadnike jačeg spola. Također, za pojedine osobe koje se nalaze u Vladi KS i Skupštini KS nismo uspjeli pronaći podatke.

Podsjećanja radi, pitanje služenja vojske tokom rata u BiH pokrenula je svojevremeno i kantonalna zastupnica u SDA, Samra Ćosović-Hajdarević, koja je tražila od premijera Edina Forte da se izjasni gdje je i kada je ratovao, odnosno služio vojsku tokom agresije na BiH.

"Kada sam spomenula period 1992.-1995. nisam ga bez razloga spomenula. Znam da zakon ne tretira da morate ili da se možete ili ne možete kandidovati. Ali sam išla čisto patriotski, gospodin Forto je prezentovao moje Sarajevo, naše Sarajevo, duh sarajevski i ja bih rekla da je bio na prvim linijama, a kao vojno sposoban muškarac, u dvadesetim godinama je napustio", rekla je svojevremeno na sjednici Skupštine KS, Samra Ćosović-Hajdarević.

Spomenuti premijer KS, Edin Forto, nije na listi ovog registra, te ne postoje podaci, odnosno brojke za njega da je tokom rata služio u Armiji RBiH.

Kada je u pitanju predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković, pored njegovog imena stoji brojka od 1475 dana provedenih u vojsci tokom rata.

Kada su u pitanju zastupnici SDA, iste stranke kojoj pripada i Ćosović-Hajdarević, a kojoj je služenje vojske u vrijeme rata od velike važnosti, stanje je sljedeće:

Ukoliko u registar ukucate ime Aljoše Čampare, nećete pronaći nikakve podatke i brojke. Hamed Aljović je u vojsci bio 1328 dana, Mirza Čelik 419, a Sabahudin Delalić 692 dana.

Kada je u pitanju Damir Marjanović iz Naše stranke, u vojsci je proveo 908, a njegov stranački kolega Elvis Vreto 1066 dana.

Zvonko Marić iz SBB-a je u vojsci proveo 1048 dana, Igor Stojanović iz SDP-a 498 dana, a Samir Suljević iz SDP-a 1417 dana.

Nikakve brojke i podatke nismo pronašli za sljedeće zastupnike u Skupštini KS: Sead Milavica (DF), Damir Nikšić (nezavisni kandidat) i Fahrudin Pecikoza (nezavisni kandidat). Kao što smo već napisali, nikakve podatke nismo pronašli ni za Aljošu Čamparu iz SDA.

Što se tiče ministara u Vladi KS, a koji su po godinama mogli biti u vojsci tokom rata, stanje je sljedeće:

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, je u vojsci proveo 60 dana, Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja, 1475 dana, te Srđan Mandić, ministar komunalne privrede, 927 dana.

Nikakve podatke nismo pronašli za sljedeće ministre (iako su imali dovoljno godina da budu u vojsci tokom rata): Amel Kovačević, ministar finansija, Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta, te Haris Bašić, ministar privrede u Vladi KS.

Pripremio: Haris Ahbabović

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.