11.12.2019. 16:25
0
"Skupo jeste, ali mi nikada nije bilo žao dati pare za to. Nedavno sam kupio novi bicikl, bio je polovan oko 1.000 KM, a takvi modeli se novi kreću od 2.000 KM pa nadalje"
Source.ba
Facebook
Facebook
Facebook
Da ne "kukamo" kako ova država, kantoni i lokalne zajednice ignorišu sve perspektivne sportiste koji bi sutra mogli da ovoj zemlji donesu velike nagrade i medalje. To je aksiom i to se zna.

Na nama medijima je da donosimo pozitivne i male priče naših mladih sportaša, onih koji su na samom početku, jer nikada ne znate, možda ćete nekada sutra, za par godina, sjediti sa evropskih ili svjetskim šampionom.

Već  dugi niz godina Tarik Pihljak je jedan od najboljih biciklista u Visokom. U nedostatku biciklističkog kluba u Visokom, ovaj momak se učlanio u klub „Rotacija-SPIN“ u Zenici čiji je osnivač državni prvak u cestovnom i MTB biciklizmu, Vedad Karić.

Smjena na poslu, a onda treniranje

Iza Tarika je tek prva profesionalna sezona (takmičarska sezona) u njegovoj karijeri koja je tek počela, a za Source.ba portal je govorio o biciklizmu, svojim počecima, utrkama, o tome kako kombinuje svoj posao sa treniranjem, te da li žali/ne žali što svu opremu mora kupovati isključivo od svog novca.

"Nije lako prilagoditi treniranje sa poslom, ali stignem nekako ukombinovati biciklizam sa poslom. Nakon završene smjene na poslu uspijem odraditi neki trening od sat ili dva. U biciklizam sam se zaljubio putem TV-a, jer sam gledao biciklističke utrke na Eurosportu. Imao sam želju da se okušam u nekim trkama sa biciklom, ali me to najviše potaklo da se počnem baviti ovim sportom. Uvijek sam vozio bicikl rekreativno, a sada je iza mene prva takmičarska sezona", kaže Tarik Pihljak za Source.ba portal.

"Ovu sezonu nismo imali velikih očekivanja u pogledu Tarikovih rezulatata  jer je još mlad u ovom sportu, ali svojim zalaganjem je pokazao da već od sljedeće sezone možemo očekivati da bude na podijumu. Pomogao je meni, kao glavnom vozaču, da osvojim Premjier ligu BiH. Jako je talentovan i spreman da usvaja znanja koja mu prenosim", rekao je Tarikov trener i državni šampion, Vedad Karić.

A onda se vraćamo na početak ove priče, pa ćemo sada malo "zakukati" kako bi se javili oni koji bi trebali, ali i neki drugi, koji će prepoznati Tarikov kvalitet i ovom momku olakšati buduća takmičenja. Govorimo sada o finansijskoj podršci bez koje ostaje većina naših perspektivnih sportaša. Kod nas je ustaljena praksa da se obično naši vlastodršci fotografišu sa sportašima kada naprave dobar rezultat u svijetu i tako lično sebi "nabijaju" rejting nekoga ko se "brine" za naše mlade sportiste.

Sam sebi sponzor

"Sam sebe sponzorišem i finansiram, od svoje lične plate i uz pomoć roditelja. Oni mi, nekako, najviše pomažu. Oni finansiraju tu ishranu koja mora biti prilagođena treninzima, dok ja sebi kupujem opremu i ostalo. Nije mi nikada žao bilo kupiti neki dio, točkove, kacigu, rukavice ili sprinterice. Skupo jeste, ali mi nikada nije bilo žao dati pare za to. Nedavno sam kupio novi bicikl, bio je polovan oko 1.000 KM. Takvi modeli se novi kreću od 2.000 KM pa nadalje, uostalom sve zavisi od modela bicikla. Nove sprinterice koštaju 200 KM, i to sam nedavno kupio. Kacigu sam, također, polovnu kupio", poručuje Tarik.

"Koliko mogu finansijski ispratiti, toliko pazim na tu ishranu. Kvalitetna ishrana je osnova za dobar rezultat. Nabavim te neke dodatke kada je sezona ili kad su pripreme, kako bih imao bolji oporavak mišića poslije treninga", ističe Pihljak.

S obzirom da Visoko nema baš neke specijalne uslove za treniranje, Tarik koristi sve moguće puteve i staze kako bi svakodnevno trenirao.

"Treniram najčešće u Visokom. Odem nerijetko do Kaknja, Vareša, Kaknja ili Kiseljaka. Nekad znam odraditi dužinski trening po pet ili šest sati, konstantne vožnje. Dosta treniram i brdski biciklizam, jer mi on odgovara", kaže Tarik.

Reprezentacija najveći san

Tarik smo upitali kakav mu se plan mota po glavi, te gdje sebe, eventualno, vidi za tri-četiri godine.

"Osnovni cilj, za sada, mi je da uđem u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. To mi je najveći san, da vozim u državnom dresu. Nakon toga, ciljevi su logični, da postanem šampion BiH. U Visokom gotovo da nema takmičara. Ljudi sa kojima vozim duže ture se uglavnom rekreativno bave ovim poslom", kaže na kraju razgovora za Source.ba portal mladi i perspektivni biciklista, Tarik Pihljak.

I šta znamo gdje ćemo svi biti za pet godina. Možda ćemo svi skupa za pet godina čitati ovaj tekst i komentarisati Tarika koji je donio veliku medalju u Bosnu i Hercegovinu, ali prije toga nije samo dovoljno aplaudirati i tapšati Tareta po ramenu i govoriti "Bravo dečko, samo naprijed", nego je potrebno ovom momku pružiti sve najbolje uslove kako bi imao osnovne i glavne predispocije za kreiranje velikih rezultata.

Možda smo danas sjedili na kafi sa običnim momkom iz Visokog koji je upravo počeo svoju biciklističku karijeru, a možda se sutra budemo družili sa velikim šampionom.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.