24.2.2020. 14:13
1
Rat na Twitteru i Facebooku: "Opet lažeš Tegeltija, ne podvaljuj narodu mu** pod bubrege" i "Je li ovo template 92?!"
Ovih dana sve su glasnije najave pojedinih političara da će Bosna i Hercegovina ući u veoma nestabilno društveno-političko razdoblje zbog najava političara iz Republike Srpske.

Podsjećanja radi, nakon odluke Ustavnog suda BiH oko zemljišta, političari iz RS-a, na čelu sa Miloradom Dodikom, odlučili su da na stol stave nekoliko ultimatuma, a onaj glavni podrazumijeva odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Sve se više poteže i pitanje secesije RS-a, što je ogromno kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, iako Milorad Dodik na sav glas govori kako je baš on taj koji jedini brine oko sprovođenja Dejtonskog sporazuma.

"Prošetali" smo danas društvenim mrežama kako bismo vidjeli šta se to piše ovih dana po pitanju ovog problema, a u nastavku vam donosimo kratki pregled.

"Niko više ne govori o NATO putu naše zemlje, čak se ni Komisija za integracije u NATO ne može odrzati. Objasnili su Dodik i Tegeltija kako su na naš put stavili tačku i vezali nas za stav i put Srbije. Utihnuli su povici “imamo ANP”. Sad se nešto drugo viče. Pozivaju se glasno međunarodne institucije, OHR, ambasade, posebno SAD da djeluju i zaštite našu zemlju od Dodika i Čovića. Na orgijanje četnika u manjem bh. entitetu ministar sigurnosti (op.a. Fahrudin Radončić) kaže da je dobio garancije od Lukača da će MUP RS-a zaštiti povratnike. Malo nakon toga, grupa dječaka vrijeđa pokrivenu djevojčicu u Srebrenici, a nama ostaju opet samo saopćenja. Ministar sigurnosti se nije ni oglasio. DF u Sarajevu predložio na mjesto ministra privrede momka iz Banjaluke, politologa, koji je na moje pitanje da li se desio genocid u Srebrenici i da li slavi 9. januar odgovorio da razmišlja kao većina “normalnih ljudi”. Sad ćete malo kao zavikati na Dodika, malo ga po prstima verbalno i opet po starom. Čak vam ni vojska uhljebljenih članova više ne aplaudira i ne vjeruje. Utihnuli su poklici iz javnih preduzeća. Plaše se i ti ljudi za budućnost naše djece sa vašim stranačkim, rodbinskim, nesposobnim kadrovima za čije se pozicije borite više nego za državu. Zato je ova naša borba baš užitak i svaki dan nas je sve više, mnogo, mnogo više", napisao je Elmedin Dino Konaković na Facebooku, predsjednik Naroda i pravde, te bivši premijer KS i bivši predsjedavajući Skupštine KS.

Nakon što je predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, pozvao Bakira Izetbegovića da ga pozove na sastanak, sada već bivši ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, na Twitteru je napisao:

"Opet lažeš Tegeltija. Ti si odmah podržao zaključke Izvršnog komiteta SNSD-a i tu je problem. Ne podvaljuj narodu muda pod bubrege", napisao je Mektić.

"Dodik namjerno skreće pažnju sa NATO-a al neće proći", napisao je 17. februara Mektić, a malo prije toga je napisao:

"Ti dok si na vlasti sve si izgubio. Brčko, 9.januar, reg. tablice, pasoše, lične karte, vojsku, himnu, zastavu, grb, zemljište itd. Idi dođavola da nam barem šta ostane", napisao je Mektić vjerovatno aludirajući na Dodika.

Politička analitičarka Ivana Marić je aktivna na ovu temu na Facebooku. Ona je napisala sljedeće:

"Sedam od devet sudija Ustavnog suda BiH je glasalo za ukidanje člana 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištvu RS. Protiv su glasali srpski, dok su bošnjački, hrvatski i strani suci bili za. Hoće li Dodik sad tražiti da se iz Ustavnog suda izbace i bošnjački i hrvatski suci?", napisala je Ivana Marić na Facebooku.

"Član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija otišli na instrukcije kod Dodika. Poštovani gledaoci, tako vam u BiH izgleda politički nezavisno pravosuđe i izborna komisija", napisala je nešto ranije Marić.

Politički analitičar, Srđan Puhalo, također je bio aktivan na Twitteru na ovu temu:

"Kad govor u Parlamentu RS-a počneš sa 'Goodbye BiH, welcome RSexit', a onda nakon 7 dana kažeš da nisi spominjao nikakvo otcjepljenje", napisao je Puhalo.

"Kako da spavam, a strane sudije jos uvijek u Ustavnom sudu BiH , kako?!", napisao je ranije Puhalo.

"Dodik: 'Niti ćemo otići odavde, niti ćemo kome dati svoj grunt'. Možemo li barem u 21. vijek?", napisao je Puhalo.

Denis Zvizdić se nije mnogo oglašavao na Twitteru po pitanju ove teme, a napisao je, između ostalog, sljedeće:

"Sudbina BiH ne zavisi od Dodika i Vučića, nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga", napisao je Zvizdić.

Damir Mašić iz SDP-a je na Twitteru napisao:

"Još jedan dokaz da sve ono što Dodik radi nije samo njegova pamet. Stara narodna kaže da iza komada budale obično stoji još veći komad budaletine", napisao je Mašić na naslov u medijima "Dodik je dobio pečat, ali i podršku opozicije da blokira državu".

Novinar Bakir Hadžiomerović je na Twitteru napisao:

"Prije 12 godina prvi put sam upozorio da je Dodik čovjek opasnih namjera. Prije 12 godina u '60 minuta' kontinuirano smo počeli raskrinkavati Dodikov kriminal. Prije 12 godina Dodik je pokrenuo pravosudno-džilkošku ofanzivu na '60 minuta'. A u Sarajevu su mudrovali da pretjerujemo",
napisao je Hadžiomerović.

Damir Arnaut također je aktivan na Twitteru, a napisao je sljedeće:

"Zašto je Šefik Džaferović, skupa sa Bosićem i Krišto, prije četiri godine predložio formiranje radne grupe 'kako bi se predvidio drugačiji način izbora troje [stranih] sudija'?!", napisao je Arnaut.

Ekonomska analitičarka, Svetlana Cenić, na Twitteru je napisala:

"Je li ovo template 92?!", a malo prije toga je napisala "I ko će sad o MAP-u i NATO jad se moraju zbijati redovi oko Ustavnog suda i položaja srpskog naroda, je li?! Preveslavanje opozicije 5742. dio", napisala je Cenić.

Ekonomski analitičar, Faruk Hadžić, na Twitteru je napisao sljedeće:

"Dok se po ko zna koji put u izbornoj godini dižu političke tenzije, narod masovno odlazi iz zemlje. Katastrofalne posljedice iseljavanja se vide po broju rođenih beba u FBiH u posljednje tri godine. Šta se treba vise desiti da se upali alarm?", pita se Hadžić.

Komumnista i novinar, Dragan Bursać, na Twitteru je napisao sljedeće:

"Kao čovjek koji je mnooogo više od 6 mjeseci proveo u vojsci, pa na ratištu, bio ranjen, navukao PTSP, pogubio familije i prijatelja za prste dvije ruke, mogu samo reći-što te ne ubije, ostavlja ti trajne psihofizičke posljedice. A vi kako god hoćete", napisao je Bursać.

Nakon sastanka sa Dodikom i nakon što su mediji pisali o tome, Milan Tegeltija je na Twitteru napisao sljedeće:

"BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj je jednom dijelu medija i javnosti nenormalno da se prvi čovjek pravosuđa odazove na formalni poziv na sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara i člana Predsjedništva BiH",
napisao je Tegeltija.

(Haris Ahbabović)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.