5.3.2020. 15:52
1
"Građani BiH nemaju razloga za zabrinutost, nema mjesta panici. Zaražena osoba u Banjaluci je veoma dobre kliničke slike i ima blago povišenu temperaturu"
U Bosni i Hercegovini, tačnije Banjoj Luci, danas su potvrđena dva oboljela od koronavirusa, a zamjenik ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Siniša Ilić kaže da to nije iznenađenje imajući u vidu činjenicu da je virus identificiran u susjednim zemljama.

Ministri u Vijeću ministara upoznati su danas na vanrednoj sjednici o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti koronavirusom (COVID - 19).

Ilić kaže da je bilo za očekivati i da se u BiH pojave osobe zaražene tim virusom, ali nadležna ministarstva su do sada preuzela sve odgovarajuće mjere počevši od zaštitne opreme do osiguranja prostorija gdje bi trebale biti izolirane oboljele osobe.

- U ovom trenutku građani nemaju razloga za zabrinutost. Zaražena osoba u Banjoj Luci je veoma dobre kliničke slike i ima blago povišenu temperaturu. Nema mjesta panici. Nije dobro što se virus pojavio, ali spremni smo dočekali prve slučajeve  - poručio je Ilić.

Na pitanje novinara kako se dogodio taj slučaj ukoliko se zna da je osoba radila u Italiji i prešla granicu BiH te je trebala biti testirana na koronavirus prije ulaska u državu, Ilić podsjeća da je period inkubacije traje oko 14 dana.

Na granicama postoje evidencije o osobama koje se vraćaju u državu iz rizičnih područja, ali perioda inkubacije od 14 dana otežava da se ustanovi jasna klinička slika odmah.

- Imamo u BiH više od 400 osoba na praćenju. Taj period inkubacije je vrlo dug, a virus ne prepoznaje granice - zaključio je.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) već je pomogla BiH u labaratorijskom i zaštitnom materijalu, te Ilić kaže da kada se evidentira prvi slučaj zaraze, kao što se to dogodilo danas u BiH, očekuje se da SZO pruži još više podrške.

Sjednica Vijeća ministara organizirana je u danu kada je potvrđeno da su dvije osobe u BiH zaražene tim virusom od kojeg je širom svijeta premilo više od 3.200 osoba, od toga najviše u Kinu gdje je više od 80.000 zaraženih.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelj: Izet Tahirbegović
Montaža: Izet Tahirbegović
Preuzet tekst sa: FENA

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.