1.4.2020. 15:12
1
Kako su Agan i Munevera postali Mulder i Scully i kako je koronavirus zapravo djelo navijača Manchestera sa Marsa
Koronavirus je i dalje najaktuelnija tema naših života. Budimo se sa pomisli na koronu, peremo zube razmišljajući o njoj, jedemo dok razmišljamo o njoj, družimo se sa svojima dok pričamo o koroni, spavamo sa njom. Koronavirus je sastavni dio naših života. Ona grba ili izraslina koju nosimo na našem tijelu, a ne možemo nikako da je se riješimo.

U kasne sate sinoć sam razgovarao sa dobrim drugom upravo o novom virusu koji je "poharao" i zaledio cijelu Planetu. Koronavirus. Taj dosadni COVID-19. U kasne sate prijatelj mi šalje razne video klipove, slike, članke i sadržaje koji, eto, kao treba da me ubijede da je koronavirus jedna dobroupakovana propagandna laž i da je ovo sve djelo nekih tamnih, wannnabe masoni sila koje žele da se igraju Boga po cijeli dan. 

Načitao sam se raznoraznih teorija po ovdašnjim društvenim mrežama, počevši od raznih teorija da su koronu izmislili Kinezi kako bi uništili Amere, pa da su je izmislili Ameri kako bi "porokali" Kineze, pa kako su je izmislili Kinezi kako bi uništili cijeli Dunjaluk, pa kako su je izmislili mediji, Marsovci, navijači Manchester Uniteda koji ne žele da Liverpool napokon uzme titulu nakon punih 30 godina i slično. 

Sujeta i egoizam čovjeka koji misli da je "centar svijeta"

Bilo je tu i onih koji su se igrali tumača Božije nakane, pa su pojavu koronavirusa pravdali raznim teorijama o kaznama koje nam dolaze i kojima se kažnjavamo mi, ili oni tamo neki koji zaslužuju kaznu više od nas i veću nego što bi bila naša. Jer, znamo mi, obične nebitne mrvice na ovoj Planeti, koga treba kazniti ili ne treba, ko je zaslužio Božiji gnjev, a ko ne. Ko je zaslužio da bude bačen u tmine svojih grijeha, a ko ne. Toliko smo sebični da mislimo da se sve dešava upravo zbog nas samih, da ta sebičnost i sujeta ponekad graniče sa ludilom. Nepresušnim ludilom u čijem centru je čovjek koji misli da se, eto, upravo zbog njega dešava sve to 'nešto' i da je on "MC - centar svijeta".

Da se vratim teorijama zavjera. One su IN ovih dana. Uglavnom, dolaze od onih koji misle da su plućne alveole gumene bombone koje se kupuju radoznaloj djeci na rođendan. Obični smrtnik, onaj koji slijepo vjeruje u sve čari interneta i senzacija, povjerovat će u sve što mu se servira na tacni. Pa će tako povjerovati da Cristiano Ronaldo svaku noć plače zbog palestinske djece, da je Will Smith prešao na islam, te da je virus korone jedna velika podvala cijelom čovječanstvu. 

I tako, pričam sa drugom, kojeg ovom prilikom pozdravljam jer znam da ovo upravo čita, i ne razmišljam samo o njemu, niti ga krivim za bilo šta, niti ismijavam njegovo uvjerenje, odnosno njegova propitkivanja u kasne sate, samo razmišljam o nama ljudima, koji smo skloni da budemo kreatori svih mogućih teorija zavjera. Posebno mi u Bosni i Hercegovini. Uvijek je neko protiv nas, uvijek smo natkriveni tajnim tamnim silama koje nam žele zlo. Ništa nije do nas samih.

Deset mojih teorija zavjere

Nakon niza klipova gdje Kinezi sami padaju na ulicama, sa nizom nejasnih Trumpovih poruka oko koronavirusa, sa pričom da je koronavirus propaganda (što u jednu ruku i jeste, ali nema veze sa teorijom zavjere), sa pričom da se ne umire toliko koliko mediji "pumpaju", sa pričom da mediji šire strah (što za neke vrijedi, koji se idiotski ponašaju u ovom vremenu), nakon svih tih 'pumpanja' koje sam čuo, vriske, dreke, ubjeđivanja, citiranja i pjevušenja na uho u D molu, došao sam do saznanja o sljedećem:

NAPOMENA: Naredni redovi su isključivo satiričnog karaktera i samo su pokazatelj koliko ljudska glupost i mašta mogu da budu kreativni. Imena koja smo spomenuli su spomenuta sasvim slučajno i nemaju nikakve veze sa stvarnim likovima.

1) Mulder i Scully iz "Slučajeva X" ustvari su Agan i Munevera iz okoline Živinica. Prvobitno su se bavili istraživanjem teorija o tome kako nebeska tijela utječu na plodnost zemlje u BiH i kako utječu na pubertet kišnih glista, ali su potom odlučili da svoje vještine stave na jedan mnogo veći nivo. Amerikanci su uvidjeli tu njihovu priču i došli su na ideju da njihovu životnu priču ekranizuju i da njihov istraživački duh objelodane preko Davida Duchovnog i Gillian Andreson.

2) Za sve su krivi navijači Manchester Uniteda sa Marsa. Naime, oni su mjesecima pisali navijačima Man. Uniteda sa Zemlje, ali ih ovi nisu ozbiljno shvaćali. Napokon, odlučili su da kreiraju "baju" koja će ugasiti fudbal na Otoku, a samim tim i spriječiti Liverpool da uzme titulu šampiona Engleske nakon 30 godina. I sam COVID19 se može protumačiti na način da su navijači Uniteda sa Marsa poručili fudbalerima i igračima Liverpoola za Zemlje: COVID (KO, VI, Da budete prvaci?!)

3) Roberto Firmino je infiltrirajući faktor na Anfieldu. On nije Zemljanin. Jer, kako je moguće da Firmino ima onako blještavo bijele zube kad je to svojstveno samo žiteljima Neptuna?

4) Mo Salah također nije sa ove planete. On je dijete faraona Ramzesa i Anack Su-namun (to je ona kuma koju gledamo svaki dan u 'Mumiji' i za kojom Imhotep stalno pati dok joj u pekari kupuje buhtle od džema). Kažu, ipak, da ni to nije tačno, nego da i Salah potiče sa Neptuna.

5) Istina je da kupovina brašna nije toliko dobra ideja, jer postoje naznake da će nas ti neki paralelni svjetovi uništiti putem brašna tip-400, a posebno će se lako uništiti oni koji to brašno koriste isključivo za pite, umjesto za kolače. Naime, antitijela koja se kreiraju tokom napada tih baja su nešto jača kada se prave kolači, a ne pite, sa spomenutim brašnom.

6) Oni Kinezi što su padali po ulicama, ustvari su zombiji iz "Walking Deada", ali su dobro našminkani, tako da se ne može vidjeti razlika. U akšamskom periodu oni piju krv stanivnicima Wuhana koji su, u biti, svi sada postali vampiri. Na čelu Wuhana je Jin Xang, koji je faktički potomak grofa Dracule.

7) 5G mreža vas čini da počnete navijati za španski Eibar. Zašto Eibar? Zato što će se tamo pojaviti tip koji će se suprotstaviti ovom potomku Dracule iz Wuhana i udarati ga pakovanjem šećera po glavi. Isključivo pakovanje od 5 kg, ostala ne dolaze u obzir.

8) U Italiji se zapravo ne dešava ništa. To su samo izmišljotine 'La Repubblice' koja se ni danas ne može pomiriti da je Roberto Baggio napustio Fiorentinu i otišao u Juventus. Kažu čak da i Dino Baggio ima veze sa cijelim slučajem, iako nije ni u kakvom srodstvu sa Robertom.

9) Sve je ovo laž kako bi se prikrila vijest da ogromna kometa ide prema Zemlji. NASA-ini sateliti su navodno čuli muziku iz komete, te se čula pjesma koja je išla ovako nekako: "Opet one suze što ti kvase lice, opet one stare, suze bezobraznice..." Kometa izgleda kao ogromna džinovska lopta koja na sebi ima kačket crne boje.

10) I ovo što pišem nisam ja, nego je dobro uigran lutak/klon vještačke inteligencije, koji je pobjegao iz HBO serije "Westworld" i sada pokušava da vam unese smutnju dok ovo čitate. Postavite sami sebi pitanje - jeste li to, zaista, vi?

Budite realni i normalni!

Eto, tako djeluju teorije zavjera. Teorije zavjera graniče sa ludošću, a za njih je potrebno samo malo mašte. 

Budite normalni i upotrebljavajte mozak. Kanite se svih tih silnih teorija zavjera. Imate mnogo važnijeg posla za obaviti. Probajte popraviti odnose sa ljudima, svojim bližnjima, biti bolji ljudi, bolje komšije, bolji roditelji, bolji sinovi i kćerke. Budite ljudi! Kanite se Mulder-Scully teorija zavjera. Uradite sve što je u vašoj moći da popravite ovo društvo, da budete korisniji član zajednice. Ne plašite svoje najmilije sa tim budalaštinama. Ne plašite svoje komšije sa teorijama. 

Čuvajte se, ostanite doma! Pazite na ljude oko sebe. Vodite računa o ličnoj higijeni i držite se uputa koje ste dobili.

Jeste li se potrudili dovoljno? Mislite li da ste dostigli maksimum svojih očekivanja i zadanih ciljeva? Mislite da ne može dalje i da je to to? Ili i dalje nasumično gubite vrijeme misleći da je sve jedna velika teorija zavjere i svjetska podvala?

Novinar: Haris Ahbabović

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.