10.4.2020. 10:18
4
Svima smo postavili jasna i direktna pitanja: Rusmir Mesihović nas izignorisao, KCUS i Dom zdravlja svima poslali ista saopćenja, Aida Pilav i Dom zdravlja se igraju "prebacivanja"
Odgovori iz Doma zdravlja Vrazova i JU Dom zdravlja KS
Odgovor iz JU Dom zdravlja KS o algoritmima
Odgovor od dr. Aide Pilav
Prije nekoliko dana u Sarajevu je preminuo dr. Šefik Pašagić, poznati epidemiolog koji je još jedna žrtva koronavirusa u BiH.

Mnogo prašine se podiglo nakon smrti ovog uglednog doktora, s obzirom da je njegova supruga u javnosti ispričala sve ono što je prethodilo do same smrti njenog supruga, te je iz njene izjave jasno da je zdravstveni sistem ponovo "zaštekao", te da njen usprug, uprkos i tome što je bio poznati epidemiolog, nije dobio zdravstvenu zaštitu na vrijeme.

Pored toga, javnost je uzdrmana i zbog smrti još jednog muškarca iz Sarajeva, nastanjenog u naselju Briješće, koji je također preminuo od virusa korone. Izvor blizak Source.ba portalu, te poznanik preminulog, ispričao nam je kako je muškarac danima bio u teškom stanju, te da također nije bio na vrijeme testiran na koronavirus, a čak je nekoliko dana samostalno odlazio u Dom zdravlja kako bi se liječio, kada je izostala potrebna medicinska skrb.

Tako smo poslali dopise sa pitanjima svim onim institucijama za koje smo smatrali da ih imamo šta pitati u vezi ovih slučajeva, a također i institucijama koje se spominju kao lanac onih koji su učestvovali u liječenju dr. Pašagića.

Naša pitanja smo poslali Domu zdravlja Vrazova, potom Domu zdravlja Omer Maslić, potom JU Dom zdravlja Sarajevo, potom Zavodu za javno zdravstvo KS, Ministarstvu zdravstva u Vladi KS, te Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)

Adekvatne odgovore, baš kako smo i očekivali, nismo dobili, osim par saopćenja koja su već viđena u javnosti, odnosno obavještenja o njima, i par vrlo paušalnih odgovora. Od pojedinih institucija nismo dobili baš nikakav odgovor. Podsjećanja radi, dva dana nakon što smo svima poslali dopise sa pitanjima, ponovili smo isti mail, dakle, ponovo ga poslali kako bi nadležne podsjetili da nam nisu poslali odgovore na naša pitanja. Iste smo obavijestili da ćemo objaviti informaciju da nam nisu odgovorili na pitanja i da ćemo o tome obavijestiti javnost. I nakon toga nismo dobili odgovore, što je jasan pokazatelj koliko pojedini uopće mare za javnošću, novinarima i građanima KS koji traže odgovore.

Šta kažu iz JU Dom zdravlja KS

Prvi mail smo poslali na adresu Doma zdravlja Vrazova, kao i na adresu JU Dom zdravlja KS. U njemu smo postavili sljedeća pitanja:

1) Zbog čega ste pacijentu putem telefona poručili da pije tablete Klacid bez ikakvog ranijeg pregleda ili bilo kakvog uspostavljanja dijagnoze bolesnika?

2) Zbog čega niste imali opremu koja je potrebna za pregled pacijenta? Šta je sa brisevima? Šta je sa zaštitnim odijelima za koja ste tvrdili da ih nemate? I zbog čega niste napravili hitnu improvizaciju sa opremom, primjera radi? Da li ste pozvali kolege iz drugog doma zdravlja, drugih bolnica, bilo koga, da pitate mogu li vam oni eventualno posuditi opremu, ukoliko je toliko bitna ista?

3) Zašto ste se bavili administracijskim stvarima u periodu vanredne situacije, pa se igrali "ping pong" prebacivanja pacijenta iz jednog u drugi dom zdravlja, posebno kada se uzme u obzir da je pacijent već četiri dana do tog dana imao visoku temperaturu i teške simptome?

4) Zbog čega hitno niste reagovali, poslali pacijenta na testiranje i uradili mu momentalno sve pretrage? Šta ste konkretno hitno napravili kako bi se pregledao spomenuti pacijent, osim što ste njegovoj supruzi putem telefona poručili da pacijent pije spomenuti lijek iz prvog pitanja?


U prvom odgovoru kojeg smo dobili na isti mail stoji:

"Sva obavještenja i izjave ispred ustanove su u nadležnosti generalnog direktora JUDZKS i press službe i Armana Šarkića. Lijep pozdrav".

Potom smo dobili odgovor i od JU Dom zdravlja, u kojem stoji:

"Poštovani, nakon vašeg upita isti dan dobili ste saopćenje koje su objavili i svi ostali mediji. Obzirom da je situacija delikatna i da je slučaj smrti dr. Pašagića na Tužilaštvu KS, nismo u prilici govoriti o više detalje. Za sve ostalo bit ćemo otvoreni za komunikaciju, kao i uvijek do sada. Lijep pozdrav", piše u odgovoru na pitanja kojeg smo dobili od Doma zdravlja KS.

Potom smo mail sa gotovo identičnim pitanjima poslali i na adresu Doma zdravlja Omer Maslić. Odgovor iz Doma zdravlja KS smo dobili, baš kao i u slučaju Vrazove, i on je identičan. Odgovor iz Doma zdravlja Omer Maslić nismo dobili.

Nema adekvatnih odgovora od dr. Pilav

Potom smo pitanja poslali Kriznom štabu KS i Zavodu za javnom zdravstvo KS, institucijama kojima trenutno upravlja dr. Aida Pilav. Pitanja su bila sljedeća:

1) Kada ste bili i koliko ste upoznati sa bolešću i teškim simptomima dr. Pašagića, te zbog čega ga na vrijeme niste evidentirali radi testiranja? Tačnije, zbog čega na vrijeme nije testiran?

2) Iz Epidemiološke službe su njegovoj supruzi poručili da "samo oni uzimaju bris, ali da postoji procedura". Koja procedura, šta ona podrazumijeva, kakva procedura i koliko ona traje, kako bismo obavijestili javnost o tome?

3) Ukoliko je spomenuti pacijent bio doktor/epidemiolog, te ukoliko je sam bio svjestan teške kliničke slike koju je imao, zbog čega se odmah niste "pozabavili" njime i dali se u rješavanje problema? Zbog čega ljude pitate da li su putovali negdje i da li su imali kontakte sa zaraženim osobama, kada ste i sami svjesni da je virus potpuno nevidljiv, da je teško uopće i shvatiti gdje se ko može zaraziti, te da samo putovanje nije uslov da se zarazite. Naprimjer, možete se vrlo lako zaraziti i u svom haustoru.

4) Zbog čega hitno niste reagovali, poslali pacijenta na testiranje i uradili mu momentalno sve pretrage? Šta ste konkretno odmah, momentalno i hitno napravili kako bi se pregledao spomenuti pacijent, osim što ste njegovoj supruzi putem telefona poručili da pacijent prije spomenuti lijek iz prvog pitanja? Kakve ste se procedure držali i šta ste bili obavezni da učinite?

5) Da li je istina, kako je jedna od doktorica iz službe rekla, a što je u izjavi spomenula supruga dr. Pašagića, da uopće niste imali testova u tom trenutku?


Potom smo od dr. Pilav, koja se javnosti obraća svaki dan na TVSA ispred Kriznog štaba KS, gdje je svakako prva osoba Štaba, dobili kratki odgovor u kojem stoji:

"Upit je proslijeđen na press Doma zdravlja Kantona Sarajevo, jer podatke o predmetnom slučaju ova institucija posjeduje. To smo još jučer poslali. Srdačno, Aida Pilav".

Ista doktorica, primjera radi, na press konferencijama koje se održavaju svaki dan nije doslovno odgovorila ni na jedno direktno novinarsko pitanje oko smrti dr. Pašagića. Prije tri dana na press konferenciji za medije Pilav je poručila:

"Više puta je istaknuto da je koronavirus apsolutno novi virus, svijet se suočava sa jednom epidemiološkom pošasti. Broj smrtnih ishoda u BiH nije toliko veliki u odnosu na zemlje u regionu. Smrtni slučajevi će se uvijek dešavati, jer imamo pet posto teških kliničkih slika. Dobro je opskrbljen Izolatorij KCUS-a. Nema potrebe da ljudi budu u strahu i agoniji, evo sad čitam jedno novinarsko pitanje. Zdravstveni sistem KS je spreman na ovu situaciju. Uvijek postoje propusti oko upućivanja pacijenta. Zdravstveni radnici su na svojim radnim mjestima i na najbolji mogući način obavljaju svoje radne zadatke", rekla je dr. Pilav.

Sitem ignorisanja medija od strane KCUS-a

Pitanja smo, također, poslali i KCUS-u, a iz KCUS-a do dana objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovore, iako smo mail poslali prije četiri dana. Pitanja koja smo postavili su bila sljedeća:

1) Kada ste bili upoznati sa bolešću i teškim simptomima dr. Pašagića, te šta je bio problem oko njegovog testiranja? Njegova supruga je u izjavi za medije danas istakla kako je pacijent sjedio nekoliko sati u čekaonici tokom testiranja, te da uopće nije bio smješten u izolatorij?

2) Zbog čega jepacijentu rečeno da je "zalutao na Kliniku za plućne bolesti", kada je imao tako teške simptome?

3) Šta ste konrektno napravili kako biste spasili pacijenta? Da li ste mu i kada davali kisik? Da li ste mu i kada ste mu dali transfuziju krvi? Na koji način ste tretirali njegovo stanje?

4) Da li je, i ako nije - zbog čega pacijent nije stavljen na respirator? I zbog čega se čekalo na to? Da li ste uradili potrebne pretrage i nalaze prije same anestezije?


Podsjećanja radi, KCUS se također, baš kao i JU Dom zdravlja, oglasio saopćenjem u kojem je pisalo:

"Kolega je primljen na kliniku Podhrastovi tj. dovezen vozilom Doma zdravlja 01.04.2020. godine u 17.35 sati, bez prethodne najave, što je obaveza Doma zdravlja. Iako je pacijent naveo da je negativan, infektolog je odmah izrazio sumnju na COVID-19. Pacijent je smješten u sobu - apartman, bez drugih bolesnika, do dolaska nalaza.  Napominjemo Izolatorij na Podhrastovima nema čekaonicu, tako da pacijent nije mogao čekati u čekaonici. Pacijent Š.P. je naveo da je pravo bolestan od 19.03.2020. godine i da je liječen u kućnim uslovima. Porodica zna ko ga je privatno liječio skoro 13 dana, mi ne znamo.

Izolatorij Podhrastovi opskrbljen je zaštitnom opremom  - odijela, mantili, maske, naočale, viziri, rukavice, kaljače, te dezinfekcionim sredstvima u velikim količinama, tako da odgovorno tvrdimo da niko nikada nije mogao izbjeći obilazak pacijenata iz razloga koji su navedeni u objavljenom pismu. Niko nikada nije tražio donaciju od Sanitacije. Opskrbljeni smo dovoljno za čak 100 pacijenata, a  tada ih je bilo samo 7. Nema govora o tome da pacijent nije redovno obilažen, što potvrđuju uredno vođeni decursus morbi i temperaturna lista.

Izolatorij Podhrastovi ima izvanredno opremljenu apoteku, sa lijekovima koje preporučuju vodeći zdravstveni centri u svijetu. Pacijent je primao takvu terapiju od trenutka kada je stigao pozitivan nalaz na Covid  19 – jutro 02.04.2020.godine. Paracetamolom ne liječimo Covid-19, samo ponekad ordiniramo u febrilnim stanjima. Izolatorij Podhrastovi opslužuju najbolji specijalisti infektologije, anestezije i reanimacije, radiologije  kao i pripadajuće medicinske sestre i tehničari. 

Laborotorijske pretrage rade se redovno za sve pacijente, jer je još prije mjesec dana uspostavljen laboratorij na lokalitetu Podhrastovi samo za potrebe ležećih bolesnika izolatorija. Sve laboratorijske pretrage rade se po doktrini i o njima se vodi uredna evidencija. 05.04.2020. godine pacijent je zbog težine stanja intubiran i priključen na respirator, u 15.30 sati nakon svih pripremnih postupaka koje struka nalaže. Nažalost, nakon sat vremena je preminuo. Sva dokumentacija u vezi sa pacijentom Š.P. je dostupna porodici, ako upute zvanični zahtjev. Mi je ne smijemo objaviti iz etičkih razloga.

Želimo da javnost zna da je pacijent Š.P. tretiran sa izuzetnom pažnjom i profesionalnošću, uz najbolju propisanu terapiju u toku boravka u KCUS – izolatorij Podhrastovi. Ne zbog toga što je ljekar, nego zbog toga što jednako tretiramo sve pacijente, profesionalno i sa punom pažnjom",
stoji u saopćenju sa KCUS-a.

Treba biti pošten i realan pa istaći da je ovo do sada najkompletnije saopćenje koje je neko poslao od svih spomenutih institucija na ovu temu. Ne ulazeći u to ko govori istinu, a ko ne, KCUS je ponudio najviše informacija oko ovog slučaja. Uprkos tome, direktno na naša pitanja nisu odgovorili. Saopćenje koje smo objavili su poslali svim medijima.

Kada je u pitanju saopćenje koje je medijima poslano iz JU Dom zdravlja KS, ono je glasilo ovako:

"Sejfudinu Gogiću ustanovljeno je febrilno stanje, nakon čega su urađeni laboratorijski nalazi i RTG pluća, te na osnovu navedene anamneze, propisana je odgovarajuća terapija. Gogić je prema algoritmu testiran na COVID-19, pri čemu je bio rezultat pozitivan. Za drugi nesretni slučaj u kojem je preminuo dr. Šefik Pašagić, menadžment JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kako se navodi u saopćenju, uvidom u medicinsku dokumentaciju ustanovio je da se pacijent javio 31. marta, potom 1. aprila, nakon čega je upućen na dalju kliničku obradu uz poštovanje algoritma u vezi sa postupajućom situacijom. Ovim putem menadžment JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo porodicama preminulih izražava iskreno saučešće", navodi se u saopćenju JU Dom zdravlja KS.

Šta je taj famozni "algoritam"?

Također smo, odmah nakon objave ovog saopćenja, poslali novi upit Domu zdravlja KS u kojem smo pitali sljedeće:

1) Naveli ste da su urađeni svi algoritmi ljekarskog postupanja u slučaju smrti pacijenta iz Briješća. Šta to znači? Kako se postupalo? 

2) Jutros smo dobili informacije da je spomenuti pacijent danima bio teško bolestan i kao takav se kretao po domovima zdravlja. Kako je onda moguće da tvrdite da ste sve ispoštovali, ako vam je pacijent sa teškim simptomi toliko dugo radio nalaze i kretao se po zdravstvenim ustanovama?


Odgovor koji smo dobili je glasio:

"Poštovani, sve informacije možete dobiti na press konferenciji u 13:00 sati, na kojoj će, između ostalih, biti prisutan i prof.dr Mehmed Kulić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS".

Ping-pong prebacivanje

Dakle, uputili su nas na press konferenciju na kojoj se obraćala dr. Pilav, kao i tadašnji direktor Doma zdravlja KS, Mehmed Kulić. Obje osobe nisu odgovorile ni na jedno postavljeno novinarsko pitanje o smrti dr. Pašagića. 

Također, kao što ste već i vidjeli, dr. Aida Pilav je naš upit proslijedila JU Dom zdravlja KS, dok iz Doma zdravlja KS nam kažu kako Aidu Pilav možemo pitati ono što nas zanima. Nevjerovatno!

Nema odgovora ni od Rusmira Mesihovića

I na kraju, mail sa pitanjima smo poslali i Ministarstvu zdravstva KS i ministru Rusmiru Mesihoviću. Odgovore nikada nismo dobili. Pitanja su bila sljedeća:

1) Koliko ste bili upućeni u sve navedene slučajeve? Kada je u pitanju smrt žene iz Hrasnice, muškarca iz Briješća i posljednji slučaj smrti doktora Pašagića? U izjavama za medije, njihove porodice su naglasile da su danima čekale na adekvatnu zdravstvenu skrb, preglede, testiranja i uspostavljanje kliničke slike. Šta ste učinili kao ministarstvo da provjerite sve ove navode, s kojim ste ljudima do sada razgovarali, nešto poduzeli, provjerili stanje na terenu, za nekoga uvidjeli da je na njemu odgovornost?

2) U šturom dopisu kojeg je jutros poslao Dom zdravlja KS svim medijima, navedeno je da su doktori "poštovali algoritme". Možete li nam, iz struke, pojasniti o kakvim algoritmima je riječ, šta oni podrazumijevaju i kako se poštuju?

3) Dva doma zdravlja (Vrazova i Omer Maslić) su se žalili pacijentima da uopće nemaju opreme adekvatne za pregled osobe na koju se sumnja da je zaražena koronavirusom. Šta ste učinili u prethodnih nekoliko dana kako biste nabavili svu potrebnu opremu, kome ste se javili, koga upitali za pomoć, koliko novca kao ministarstvo izdvojili, ili kao dio Vlade KS?

4) Na kraju, pitanje za ministra i Ministrastvo, ko je zadužen uopće da propiše taj algoritam o kojem se priča i na koji način se donosi?


Podsjećanja radi, Rusmir Mesihović je gostovao prije dva dana na FTV-u, te je u emisiji "Odgovorite ljudima" poručio:

"Svi su bili obaviještene i svi su napisali svoje potrebe za opremom i svi su dobili potreban novac da bi kupili tu opremu", rekao je Mesihović, a kada mu je voditeljica emisija željela postaviti dodatno pitanje, on je kratko poručio:

"Izvinjavam se. Samo polako. Svi su oni imali mogućnost da to kupe, od Opće bolnice, KCUS-a, Hitne pomoći i Doma zdravlja. Niko nije bio onemogućen da to uradi. Što se tiče opreme, Skupština KS je odluko od 23. marta ove godine obavezala ZZOKS i skinula moratorij sa nabavke opreme, te ih obavezala da nabave opremu po potrebama svih 13 naših ustanova. To se radilo vrlo transparentno", rekao je Mesihović.

"Imalo li dovoljno testova", upitala je novinarka, a onda je Mesihović rekao:

"Stvarno... Jesmo li mi ovdje da smirujemo javnost ili da pravimo afere. Evo iz prve ruke, danas je došlo 150 hiljada. Njih ima dovoljno i testira se onoliko koliko je potrebno. Sada ćemo krenuti u malo masovnije testiranje", rekao je Mesihović na FTV-u.

Novinar: Haris Ahbabović

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.