29.6.2020. 17:46
2
Šta smo pitali Zorana Adžića povodom skandaloznog murala Ratku Mladiću, a kakav su nam odgovor poslali iz Općine
Prije nekoliko dana u Gradišci se pojavio skandalozan mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

Da stvar bude još žalosnija, grupa muškaraca ponosno je pozirala pored murala ratnog zločinca i jednog od najvećih krvnika Evrope modernog doba.

Tim povodom smo kontaktirali Općinu Gradiška, gdje smo gradonačelniku ove općine, Zoranu Adžiću, postavili sljedeća pitanja:

1) Kako komentarišete sporni mural ratnom zločincu Ratku Mladiću, te da li ste učinili nešto kako bi se uklonio sporni mural?

2) Šta je poenta ovakvih stvari, posebno kada se zna da je spomenuta osoba osuđeni ratni zločinac? U izjavama ranije često ste naglašavali da radite na suživotu svih građana Gradiške, pa kakvu nam poruku suživota onda poručuje ovaj mural?

3) Šta ćete konkretno poduzeti i hoćete li poduzeti da sporni mural bude uklonjen?


Odgovor kojeg smo danas dobili iz ove općine je sljedeći:

"Odlukom  o uređenju prostora i građevinskom zemljištu („Službeni glasnik Grada Grdiška, broj 6/14,1/17,7/17,3/18,8/18 i 2/19) nije regulisano pitanje oslikavanja murala na spoljnim dijelovima zgrada ili drugih objekata javne namjene. Navedenom odlukom  nije propisano ko daje saglasnost za oslikavanje istih, tj. nije dato u nadležnost lokalnoj zajednici da propisuje uslove vezano za sadržaj murala i njegovu veličinu. 

Odlukom o komunalnom redu grada Gradiška („Službeni glasnik grada Gradiška, broj: 11/13,7/17 i 6/19 ) propisano je da su se  o popravkama, obnovi i održavanju fasada i ostalih spoljašnjih dijelova zgrada dužni starati organi, organizacije  i privredna društva koja upravljaju tim zgradama, a kod ostalih objekata vlasnici ili korisnici tih zgrada. Imajući u vidu  da je predmetni mural oslikan na zgradi koja nije u vlasništvu Grada Gradiška i kojom upravlja Zajednica etažnih vlasnika kao i naprijed navedenu zakonsku regulativu nismo u mogućnosti intervenisati u ovom slučaju.

Obzirom na to u pripremi je Odluka o dopuni Odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu kojom će se regulisati navedeno pitanje, odnosno kojom će biti stvorene pretpostavke  da Gradska uprava daje saglasnost za oslikavanje murala na svim zgradama na području grada",
stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Općine Gradiška.

Novinar: Haris Ahbabović 

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.