6.8.2020. 13:33
0
Kako su Jelka Milićević, Vjekoslav Mandić i Goran Čerkez izignorisali naša pitanja o "upravljanju" pandemijom: Gdje ste bili, šta ste radili?!
Zbog sve teže situacije oko virusa korone u Bosni i Hercegovini, konkretno u Kantonu Sarajevo, javili smo se na adresu Kriznog štaba FBiH i svih onih koji su se pitali bilo šta na federalnom nivou kada je u pitanju borba protiv pandemije.

U posljednje vrijeme smo svjedoci sve većih "izražavanja zabrinutosti" onih koje jako dobro plaćamo i koji su zaduženi da upravljaju ovom krizom, te se uglavnom sve na tome svodi, ili na ponekoliko Facebook statusa.

Tim povodom smo upit sa pitanjima poslali na adrese Federalnog ministarstva zdravlja i ministra Vjekoslava Mandića, njegovog pomoćnika Gorana Čerkeza, potom na adresu Jelke Milićević, šefice Kriznog štaba FBiH, kao i na adresu FUCZ-a.

Prvo smo dobili odgovor iz FUCZ-a gdje nam je rečeno da oni više ne upravljaju ovom krizom, iako su to ranije radili. Podsjećanja radi, suspendovani direktor FUCZ-a, Fahrudin Solak, bio je jedna od ključnih osoba koja je upravljala samom krizom oko pandemije, što je u konačnici rezultiralo da dotični bude dio afere nabavke 100 spornih respiratora iz Kine.

Sve spomenute smo pitali sljedeće:

1) Šta ste konkretno poduzeli da spriječite širenje zaraze virusom korone u posljednjih mjesec dana? Koju ste konkretnu mjeru donijeli?

2) Kako objašnjavate to da smo imali pregršt mjera i restrikcija u vrijeme kada smo na dnevnom nivou imali po 10 zaraženih, a sada kada ih imamo na stotine, ne postoji nijedna jedina slična mjera? Zbog čega ste onda "zatvarali" sve i donosili tako restriktivne mjere, ako vam se sada čini da je sve uredu kada imamo po 400 ili 500 novooboljelih na dnevnom nivou?

3) Osjećate li ikakvu moralnu ili bilo kakvu ljudsku odgovornost pred građanima FBiH zbog upravljanja krizom oko pandemije koronavirusa, ili smatrate da ste sve učinili što ste mogli?

4) Da li čekate da se završi Sarajevo Film Festival, pa da onda donosite određene restriktivne mjere? (op.a. U međuvremenu je odlučeno da SFF bude održan online, te da se otkažu bilo kakva okupljanja).


Iz FUCZ-a smo dobili sljedeći odgovor:

"Na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 176. hitnoj sjednici održanoj 29.05.2020. godine donijela je Odluku o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH sa 31.05.2020. godine. Prestankom stanja nesreće prestale su da važe i naredbe Federalnog štaba civilne zaštite koje su donijete tokom pomenutog stanja, te je nadležnost za donošenje novih naredbi, preporuka i uputa u potpunosti prešla na Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva koji mjere donosi i po kojima se postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službene novine Federacije BiH", broj 29/05). U skladu s navedenim, pitanja koja ste uputili tiču se Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva", stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz FUCZ-a.

Ipak, kada su u pitanju federalno Ministarstvo zdravlja, ministar Vjekoslav Mandić, njegov pomoćnik Goran Čerkez, kao i šefica Kriznog štaba FBiH, Jelka Milićević, odgovore nikada nismo dobili, te su dotični izignorisali naša pitanja i upite.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.