2.11.2020. 15:37
0
Jesu li nam veći problem od korone oni koji "vedre i oblače" kod nas?!
Već nekoliko mjeseci Bosna i Hercegovina se, zajedno sa ostatkom Planete, bori sa pandemijom koronavirusa.

I dok su napredne i dobro organizovane zemlje dobro odgovorile na izazove koronavirusa, Bosna i Hercegovina i dalje tapka u mjestu u kojem je bila i sredinom marta kada smo doslovno ugasili život zbog pandemije i prvih zaraženih osoba.

Danas te brojke broje nekoliko hiljada osoba na dnevnom nivou, dok se broj umrlih povećava iz dana u dan. U posljednja 24 sata, primjera radi, u BiH je preminula 31 osoba, dok je, primjera radi, u mostarskoj Covid bolnici tokom vikenda preminulo, nažalost, deset osoba koje su bile zaražene koronom, od kojih je najmlađa osoba muškarac koji je 1983. godište.

Lockdown na tri zaražena, a poslije može sve

I dok smo u martu gasili život zbog sedam zaraženih, tri-četiri mjeseca kasnije nismo brinuli zbog nekoliko stotina zaraženih. Sve je uredno radilo, na bazenima su bile kolektivne žurke, članovi kriznih štabova su uredno ljetovali po Jadranu ili Turskoj.

Također, potpuno je tajnovito gdje su do sada završile sve silne donacije koje je naša zemlja dobila. Dobili smo milione maski, ali nikada niko nije vidio nekoga da te maske dijeli ljudima na ulicama. Građani se uglavnom snalaze kupovinom istih. Slali smo dopise, pitali nadležne - nikad nam niko nije dao nijedan konretan odgovor gdje su završile silne donacije i oprema.

I dok brojne zemlje uvode neviđene restriktivne mjere, koje naravno prati adekvatna ekonomska injekcija, Bosna i Hercegovina još uvijek, par mjeseci od početka pandemije, uglavnom prepisuje mjere od susjeda sa istoka ili zapada. Posebno je taj copy/past program prepisivanja bio vidljiv u prvim sedmicama borbe protiv pandemije na tlu BiH kada su članovi Kriznog štaba FBiH se trudili i takmičili ko će više mjera kopirati od susjeda sa istoka, pa ih onda njima obavezati i građane FBiH. 

Danas u tolikoj mjeri nemamo copy/paste sistem od susjeda, ali se donosi niz potpuno nelogičnih i neobjašnjivih odluka, a koje rijetko ko, onako fino, kristalno jasno, pojašnjava građanima, konkretno FBiH. Nemamo ljude kao što Njemačka ima Angelu Merkel koja "visi" 24 sata na TV-u kako bi Nijemcima objasnila sve do u detalje. Mi imamo čitače mjera i brojeva.

Korona TV ličnosti

Na TV-u maltene svaki dan imamo naprimjer Gorana Čerkeza koji nam čita brojke i nove mjere. Gorana Čerkeza je nemoguće dobiti na telefon za komentar. Source.ba portal je to pokušao u više navrata, ali je Čerkez ignorisao naše pozive, kao i mailove. Činjenica, javi se pojedinim TV kućama, jer valjda je tamo ljepše biti viđen. izgledaš više fensi nego na Sourceu. Imali bismo mnogo toga da pitamo Čerkeza, ali nam je to onemogućeno jer se dotični nikada ne javlja na telefon, ne odgovara na naše pozive, niti mailove. 

Sličnu situaciju smo, naprimjer, imali i sa Aidom Pilav, iz Kriznog štaba KS. Mjesecima je ignorisala naše poruke i pozive, na poneki mail je šturo odgovorila, ili nas preusmjerila na drugu adresu. I sve se to dešavalo do trenutka dok je javno nismo prozvali da ne radi svoj posao dobro, te da se maćehinski odnosi prema medijima. Nakon toga se sama javila našoj redakciji i onda je odgovorila na pitanja koja su nas zanimala.

Situacija u Kantonu Sarajevo je trenutno najgora. Ogroman broj novozaraženih, ali distance u nargilhanama se i dalje ne sprovode/poštuju, iako će vas vlasnici istih uvjeravati da se to poštuje. Kantonalna inspekcija se pravda time da redovno radi svoj posao i da kažnjava objekte koji ne poštuju mjere, ali ne treba biti dovoljno upućen u cijelu situaciju i naslijepo vjerovati nekim šturim brojkama. Dovoljno je samo da prošetate sarajevskom čaršijom i da se sami uvjerite u ovo. I tako, dok nam tinejdžeri satima borave po nargila barovima, logika kriznih štabova kaže da ne mogu na nastavu. Nevjerovatno.

Noć vještica i strašenje kaznama

Ogroman broj novozaraženih je u KS, a kao glavna mjera lokalne vlasti su maske na otvorenom, kojom kao babajaga za Noć vještica straše lokalno stanovništvo i prijete kaznama od 500 do 1.000 KM. Dakle, maska vam treba na otvorenom, ali, naprimjer, kada "zapalite" nargilu sa svojih 11 prijatelja, onda vam ne trebaju nikakve maske ili distance. Maske vam trebaju na otvorenom, ali se uredno organizuju predizborni skupovi bez ikakvih epidemioloških mjera, dok se organizatori pravdaju, baš kako su se neki pravdali za naš portal, da jednostavno "narodu ne mogu ništa i da je svako odgovoran za sebe".

Isto tako, nevjerovatna je odluka o odgađanju izbora za 15. novembar, sa početka oktobra, kada smo imali znatno manji broj zaraženih i umrlih, i kada je epidemiološka slika bila znatno bolja. Koja je logika da se izbori održe baš sada - to znaju samo ovi iz kriznih štabova, zajedno sa CIK-om. Također, sve se više govori o uvođenju strožijih mjera odmah nakon održavanja lokalnih izbora u BiH, što je također neviđena neozbiljnost i nelogičnost. Sjetite se samo kako je ta luda igra koštala susjednu Srbiju nakon izbora.

U vrijeme kada imamo najviše zaraženih u državi, dvije najveće zdravstvene ustanove u KS se doslovno nadj******* oko toga ko treba da primi koliko pacijenata, ko treba koga da liječi, koji direktor je upravu, a koji nije. Kada im pošaljete dopis sa pitanjima ili zahtjev za intervju sa šefovima, posebno ovoj većoj, uglavnom to izignorišu, ali imaju zato redovno uvijek vremena da se obračunavaju sa političkim protivnicima putem raznih saopćenja. U isto to vrijeme nemamo ministra zdravstva u KS, ustvari imamo ga samo na papiru, kao vršitelja dužnosti, jer je prethodni odlučio da se povuče u jeku pandemije. Prije nekoliko dana je objavljena informacija da isti taj "dezerter" i dalje uredno prima ministarsku platu, iako više nije ministar.

Respiratori koje ne možemo ni upaliti

U vrijeme kada imamo najviše zaraženih, umjesto da su već uspostavljeni i spremni za rad, respiratori koje je "Srebrena malina" nabavila iz Kine ne mogu ni da se upale. Iako nas je premijer Novalić uvjeravao na proljeće da jedan takav respirator može da primi čak dva pacijenta, danas se ispostavilo da se ne mogu ni upaliti. Suspendovani direktor FUCZ-a, Fahrudin Solak, i dalje je pod suspenzijom, ali i dalje uredno prima svoju direktorsku platu. Fikreta Hodžića više nema toliko na TV-u kao prije, ali i dalje se ne vodi kao odgovorna osoba čija je firma nabavila sporne respiratore od Kineza, za koje se sada ispostavilo da uopće ne rade.

U vrijeme kada imamo najviše zaraženih, političke stranke se kao lavovi, tigrovi i gepardi bore da se što bolje pokažu na bh. političkom zvjezdanom nebu, pa se masovno organizuju predizborni skupovi na kojima se krše sve epidemiološke mjere. Valjda je glas bitniji od zdravlja i života.

Vlada Kantona Sarajevo danas se, u jeku borbe protiv pandemije kada se od njih očekuje neviđeno djelovanje u ovoj teškoj situaciji, uredno pohvalila šta je to sve dobro uradila u proteklom periodu. Zamislite samo da imate pacijenta na operacionom stolu koji čeka hitnu operaciju, a vi se njemu i kolegama oko vas hvalite kako ste prije njega uspješno operisali 10 ljudi.

Lokalni izbori u BiH su na programu 15. novembra ove godine. Iako mnogi koriste upravo pandemiju da se izađe na izbore i da se kazne svi oni koji su pogrešno radili tokom pandemije, ništa se dramatično neće promijeniti ni nakon 15. novembra, osim što ćemo, možda, imati novi lockdown koji bi nam onda možda bio posljednji ekser u kovčeg, jer još se nidokle nismo oporavili od prvog lockdowna, niti su se vlasti u ovoj zemlji imalo potrudile da ublaže posljedice tog gašenja života u BiH. Naravno, to ne znači da ne trebamo izaći na izbori, ali je pitanje kako će se oni, uopće, sprovesti na siguran način, zbog epidemiološke slike.

Jednostavno rečeno, prepušteni smo sami sebi. U pojedinim kantonima više nema ni testova, u pojedinim bolnicama čekate po sedam dana da vas samo pregledaju dok vam daju telefonske savjete poput baba vange i prognoziraju vaše stanje. Veliki broj stanovnika uopće ne vjeruje u koronavirus i smatra da nas Bill Gates čipuje, dok neki vjeruju u koronu, ali se liječe na osnovu savjeta i recepata wannabe Facebook doktora koji bi, da ga pitate, mogao da vam sastavi i prognozu utakmica japanske bejzbol lige. Neka nam je Bog na pomoći!

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.