9.4.2021. 17:56
0
"Ne voli babu, ne voli majku, ne voli brata. Koga, majke ti, voliš? Pa, Želju! On nikoga ne tuče"
U Sarajevu je u 84. godini života sinoć preminuo Jovan Divjak, penzionisani brigadni general Armije RBiH.

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Tokom rata izvršavao je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno-koristan i humanitarni rad, a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir) itd.

Pokojni čika Jovo je u nekoliko navrata gostovao na Source.ba portalu. U nastavku pogledajte neke od njegovih najupečatljivijih izjava za naš portal.

Novinar: Haris Ahbabović
Snimatelji: Alen Alilović, Ermin Ljumić, Almir Biber, Ramiz Uzunović
Montaža: Haris Ahbabović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.