11.6.2021. 14:40
0
Ubistva, napadi, silovanja, krađe, razbojništva: Ovo je policijski bilten migranata u Sarajevu!
FOTO: Source.ba
Jučer novo ubistvo kada su migranti u pitanju. U Vogošći je, nakon što je izboden nožem, preminuo migrant kojeg su, kako se sumnja, napali drugi migranti.

Ubistvo u Vogošći

Iz MUP-a KS danas su se oglasili sljedećim saopćenjem za javnost:

"Dana 10.06.2021.godine u 19,53 sati, obaviještena je Sedma PU da je u ulici Muje Šejte, općina Vogošća došlo do tuče između više lica, te da je povrijeđeno jedno lice. Izlaskom na lice mjesta, potvrđeni su navodi prijave. Povrijeđenom licu je ljekarska pomoć ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje je pomenutog dana u 22,00 sati preminulo usljed zadobijenih povreda nanesenih oštrim predmetom u predjelu grudnog koša. 

Prema raspoloživim saznanjima radi se o licu H.K. iz Maroka. Uviđaj na mjestu događaja obavili su dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, kao i identifikaciji i pronalasku izvršioca",
stoji u saopćenju sarajevske policije.

Oko 10.000 migranata na tlu KS

Prema podacima MUP-a KS, od početka godine pa do marta ove godine, na području Kantona Sarajevo do sada je boravilo ili boravi više od 10.000 migranata. Policija je kontrolisala oko 3.500 migranata, dok su 22 migranta lišena slobode.

Prema izvještaju policije, 29 je krivičnih djela izvršenih od strane migranata, a 351 migrant je predat u imigracioni centar ili Službi za poslove sa strancima.

Na osnovu Izvještaja Operativnog tima za pitanja migranata, a prema podacima IOM-a na području Kantona Sarajevo u periodu januar – mart 2021. godine evidentirano je prisustvo ukupno cca 10.684 migranta i to u mjescu januaru - 3.983, februaru – 4.028 i martu – 2.673 migranta.

U izvještajnom periodu migranti su učestovali u 29 događaja sa obilježjem krivičnog djela i to:

Ubistvo u pokušaju (čl. 166/28 KZ FBiH) – jedan,
Teška tjelesna ozljeda (čl. 172 KZ FBiH) – dva,
Lahka tjelesna ozljeda (čl. 173 KZ FBiH) – četiri,
Silovanje u pokušaju (čl. 203/28 KZ FBiH) – jedan,
Posjedovanje opojnih droga (čl.239 KZ FBiH-a) – dva,
Krađa (čl. 286 KZ FBiH) – četiri,
Teška krađa na naročito opasan ili naročito drzak način (čl. 287 KZ FBiH) – jedan,
Teška krađa u pokušaju (čl. 287. u vezi člana 28. KZ FBiH) – dva,
Razbojništvo (čl. 289 KZ FBiH) – četiri,
Razbojništvo u pokušaju (čl. 289/28 KZ FBiH) – tri,
Oštećenje tuđe stvari (čl. 293. KZ FBiH-a) – tri,
Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje (čl.358 KZ FBiH) – jedan i
Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti (čl.359 KZ FBiH) – jedan događaj.

Policijski službenici su u periodu januar – mart 2021. godine kontrolisali 3.567 migranta, od čega 191 nije posjedovao registracioni obrazac, 165 je upućeno službi za poslove sa strancima radi registracije, tri su predata Službi za poslove sa strancima, 351 migranat je smješten u imigracione centre i nad 16 migranata izvršena je kriminalističko-tehnička obrada.

Brojke za 2020. godinu

Kada su u pitanju brojke za cijelu 2020. godinu, zabilježena su četiri ubistva u kojima su učestvovali migranti, pet pokušaja ubistava, sedam nanošenja teških tjelesnih povreda, 15 krađa, 12 teških krađa, jedan slučaj bludnjih radi itd.

Pretpostavlja se da je na tlu KS ukupno boravilo nešto više od 4.000 migranata, što je znatno manje u odnosu na 2021. godinu, a za koju su izdvojene brojke samo za prva tri mjeseca.

(H. Ahbabović)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.