19.6.2020. 9:21
0
Morrison: Australska vlada i institucije na meti sofisticiranih cyber napada
Australska vlada i institucije su na meti kontinuiranih sofisticiranih cyber napada, potvrdio je premijer Scott Morrison, naglašavajući da su napadi široko rasprostranjeni i obuhvataju "sve nivoe vlasti", kao i ključne kompanije.

Premijer je potvrdio da ipak nije učinjena veća zloupotreba ličnih podataka, prenosi BBC koji podsjeća da se cyber napadi događaju već nekoliko mjeseci i ostaju sve invazivniji.

Upozorenje premijera koje je uputio u petak zapravo je u cilju podizanja svijesti javnosti o tim napadima kao i poziv kompanijama da pojačaju svoje odbrambene sisteme u tom smislu.

Ovakve aktivnosti, kazao je premijer Morrison, događaju se širom svijeta te Australija nije usamljen slučaj.

Iako Morrison nije identificirao konkretne slučajeve niti kazao ko vrši napade, kazao je da su napadi usmjereni na "vladu, industriju, političke organizacije, obrazovne i zdravstvene institucije, pružaoce osnovnih usluga…".

Napomenuo je da preduzeća - posebno zdravstvene institucije i pružatelji usluga - trebaju poboljšati svoju tehničku odbranu od cyber napada.

Agencije za cyber kriminal osujetile su "mnoge" pokušaje hakiranja, ali zaštita je zahtijevala "stalnu upornost i primjenu", dodao je.

- Danas smo ukazali na ovo pitanje ne da bismo izazvali zabrinutost u javnosti, već kako bismo podigli svijest u javnosti. Znamo što se događa. Radimo na tome, ali to je svakodnevni izazov i zadatak - naglasio je Morrison.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.