31.3.2020. 17:01
0
Po isteku samoizolacije inspekcijski organi ne izdaju potvrde
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS), s obzirom na veliki broj upita i telefonskih poziva osoba, koje su u proteklom periodu, shodno rješenju sanitarnog inspektora, bile u obavezi poštivati mjeru 14-to dnevne samoizolacije, saopštila je da neće izdavati potvrde ni uvjerenja o isteku predviđenog roka.

Poštivanje mjere samoizolacije svakodnevno prate policijski službenici, kojima se istovremeno prijavljuje i kršenje navedenih mjera, saopćeno je iz KUIPKS.

Također, inspekcijskim organima svakodnevno se dostavlja i broj onih koji krše propisane mjere samoizolacije i taj broj odgovara podacima o broju prekršilaca koji svakodnevno saopćava Uprava policije KS, uz napomenu da njihovi podaci uključuju i kršenje rješenja federalnih inspektora, donesenih na graničnim prijelazima za osobe sa adresom na području KS.
 
S ciljem izricanja većih novčanih sankcija protiv svih prekršilaca će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudom, koji će odrediti visinu novčane sankcije u rasponu od 100 do 2.000 KM, dok će najavljene pooštrene mjere, koje se odnose na prisilnu izolaciju, provoditi policijski službenici Uprave policije, navodi se u saopćenju.
 
Kantonalni sanitarni inspektori u postupku provođenja mjera za sprječavanje širenja zaraze korona virusom u KS do sada su donijeli 533 rješenja za samoizolaciju pojedincima ili porodicama (za ukupno 578 osoba), koji prema epidemiološkoj procjeni spadaju u potencijalno rizičnu kategoriju. Od navedenog broja 296 rješenja je van snage, jer je period od 14 dana inkubacije okončan, bez pojave simptoma bolesti.
 
KUIP KS savjetuje građane da poštuju samoizolaciju, jer tako štite svoje, zdravlje najbližih, kao i svih nas.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.