6.1.2024. 8:52
0
Ledeni val i oluje haraju širom Evrope: Nevrijeme stiže i do BiH
Očekuje se da će temperature posvuda pasti ispod prosječnih za ovo doba godine, od Ujedinjenog Kraljevstva do Francuske i Njemačke. U Londonu bi temperatura tokom noći mogla pasti ispod nule do ponedjeljka, dok se za Berlin predviđa najniža temperatura od -7 Celzijevih stepeni. Promjena u ledeno, ali stabilnije vrijeme mogla bi opteretiti energetske sustave diljem Evrope, piše Bloomberg.

"Hladniji uvjeti uskoro će se proširiti Evropom s temperaturama koje će postojano padati krajem ove sedmice i početkom sljedeće", rekao je Andrew Pedrini, meteorolog u Atmospheric G2.

U Skandinaviji će se ledeni uvjeti, koji su već donijeli najniže januarske temperature u 25 godina u sjevernoj Švedskoj, proširiti prema jugu. U nekim su područjima željeznički i autobusni prijevoznici obustavili promet jer ne mogu riskirati da ljudi ostanu blokirani na velikoj hladnoći. Švedska vojska pozvana je u pomoć u oslobađanju vozača kada je više od 1000 automobila ostalo zarobljeno u velikom snijegu u utorak navečer.

Na istoku Finske cijene električne energije bilježe rekordne razine, a upravitelj mreže Fingrid Oyj rekao je da će povećati pripravnost jer je hladno vrijeme izazvalo iznimno veliku potražnju. Tvrtka je ranije tražila od potrošača da rasporede potrošnju električne energije izvan jutarnjih i večernjih sati.

U srijedu navečer najsjevernija meteorološka postaja Švedskog meteorološkog i hidrološkog zavoda u općini Kiruna, na krajnjem sjeveru zemlje, zabilježila je temperaturu od -43,8 stepeni. U četvrtak navečer više je postaja zabilježilo temperature ispod -40 C. Ranije ove sedmice meteorološka postaja Kvikkjokk u općini Jokkmokk zabilježila je -43,6 stepeni. Bila je to najniža temperatura na toj meteorološkoj postaji od početka mjerenja 1888.

I na krajnjem sjeverozapadu Finske temperature u mjestu Enontekiö pale su sredinom sedmice na -42,4, a potom i do -44,3 Celzijeva. To je najniža temperatura izmjerena na tom području u zadnjih 25 godina.

Iako će se temperature širom nordijskih zemalja vratiti gotovo u normalu početkom sljedeće sedmice, taj će predah trajati samo nekoliko dana, najavljuje tvrtka Bixia AB.

Nakon obilnih kiša zemlje zapadne Evrope bore se s poplavama. U Velikoj Britaniji voda je prodrla u više od hiljadu kuća. Rijeke koje su se izlile iz korita stvaraju probleme i u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj.

Velike rijeke širom Britanije izlile su se iz korita nakon obilne kiše, zbog čega je vlada objavila više od 300 upozorenja na poplave, a putnički operateri najavili su ozbiljne poremećaje. Štetu je dosad pretrpjelo oko 1.000 domova.

Niz oluja posljednjih sedmica značio je dugotrajne oborine, koje su u četvrtak počele padati na zasićeno tlo i brzo izazvale izlijevanje već nabujalih rijeka iz svojih korita diljem Engleske i Walesa.

Oluje su posljednjih dana izazvale poplave i u drugim dijelovima Evrope. Na sjeveru Francuske u nekim kućama voda se povlači i otkrivaju se razmjeri štete. U Njemačkoj se slažu vodene barijere, a u Belgiji nakon poplava probleme stvara olujni vjetar.

I u Hrvatsku stiže promjena vremena. Već sutra će širom zemlje biti oblačno s povremenom kišom, osobito u drugom dijelu dana, obilnijom na Jadranu i predjelima uz njega, gdje su mogući i pljuskovi s grmljavinom. U najvišem gorju krajem dana uz zahlađenje se očekuju susnježica i snijeg.

Za vikend u Bosni i Hercegovini će biti oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa susnježicom ili snijegom. Tek od ponedjeljka stižu prave temperaturne razlike, i ledeni talas koji će obilježiti i visoki minusi.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.