Marinade od vaših namirnica mogu načiniti čuda, samo je potrebno pogoditi sa idealnom količinom začina. Naš kuhar Žarko Marić je našao savršenu mjeru za lososa.
Sastojci:
losos odresci
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice bijelog luka u prahu
2 kašičice đumbira u prahu
2 kašičice mješavine začina
1 kašika miksa peršuna, origana i ruzmarina
1 kašičica mljevene crvene paprike
prilog od povrća:
2 kašike ulja
400 g smrznutog povrća po želji
1 kašika mješavine začina
2 kašičice bijelog luka u prahu
Odreske lososa možete pronaći svježe ili smrznute, ali mi smo uvijek za varijantu svježih namirnica. Dakle, u dubljoj zdjeli odreske najprije prelijte što kvalitetnijim maslinovim uljem, pa redom dodajite: bijeli luk, đumbir, mješavinu začina, mješavinu svježeg peršuna, origana i ruzmarina, te mljevenu crvenu papriku. Potom, sve dobro izmješajte kako bi se začini sjedinili i stavite lososa na hlađenje u frižider najmanje 60 minuta.
Za to vrijeme možete pripremiti prilog za vašu ribu, a Žarko se odlučio da previše ne komplikuje i ne kvari okus mariniranog lososa, pa je izabrao mješavinu smrznutog povrća. Vi, naravno, nećete pogriješiti ako pripremite krompir salatu ili krompir sa blitvom.
Nakon hlađenja, marinirane odreske možete ispeći u grill, ili običnoj tavi, a mi smo se odlučili za rernu i dobili mekano i sočno meso lososa.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.