24.7.2017. 10:53
0
Jednostavna čoko torta
Nakon voćnih i laganih poslastica, vrijeme je za jednu koja će vam sigurno malo podići šećer, ali i raspoloženje! Žarko Marić nam je pripremio vrlo jednostavnu tortu od čokolade.
Sastojci:

Biskvit:
200 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
4 žumaca
100 g šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Krema:
1 kašika šećera
200 g čokolade za kuhanje
500 ml vrhnja za šlag
4 bjelanca
prstohvat soli

Margarin i čokoladu otopite na pari, pa ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli izmiksajte žumanca i šećer, te im dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ove dvije smjese pomiješajte, pa izlijte u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Biskvit pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Dok se biskvit peče, pripremite kremu. U šerpi na laganoj vatri otopite šećer i čokoladu, pa dodajte vrhnje za šlag. Pustite da krema proključa, pa je skinite s vatre. U posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanca dok ne dobijete čvrst snijeg. Šlag postepeno dodajite u čokoladnu kremu i miješajte lagano kako bi krema ostala prozračna.

Ispečeni biskvit izbodite viljuškom na nekoliko mjesta i prelijte toplom kremom, pa ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ohlađenu tortu, zatim, stavite u frižider i pustite je da se hladi preko noći kako bi se krema lijepo stisnula. Tortu dodatno možete posuti gorkim kakaom.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.