14.9.2017. 13:51
0
Pogača u cvijetu
Da, možda ćete se malo namučiti dok je budete pravili, ali kad sjednete jesti ovu pogaču, vidjet ćete da se trud itekako isplatio.
Sastojci:

650 g brašna
150 ml toplog mlijeka 
150 ml tople vode 
1 kocka svježeg kvasca / ili 2 kesice suhog kvasca
1 kašika šećera 
2 kašičice soli 
50 ml ulja 
3  jaja
100 ml ulja za premazivanje 
100 g istopljenog putera za premazivanje 
250 g mladog sira (ili sira po želji) 
sjemenke za ukrašavanje pogače

Za pravljenje ove pogače potrebno je malo više vremena, pa je najbolje da je pravite kada niste u žurbi, kako biste se u potpunosti posvetili receptu. 

U posebnoj zdjeli pomiješajte toplo mlijeko i vodu, pa umutite kvasac. U istu smjesu, potom, dodajte ulje, jaja i so i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Zatim, sve pomiješajte sa brašnom i umjesite glatko tijesto. 

Kada vam se tijesto počne odvajati od zdjele, podijelite ga na tri kugle, pazeći da budu različite veličine (manja, srednja i veća). Kugle tijesta pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 10 minuta, kako bi tijesto nadošlo.

Za to vrijeme pripremite nadjev od mladog sir (ili sira kojeg više volite, pazeći da bude bijeli sir) i jednog bjelanceta. Ovu smjesu možete malo posoliti i pobiberiti. Također, pripremite i smjesu za premazivanje pogače od rastopljenog putera i ulja.

Zatim, na papiru za pečenje razvaljajte najveću kuglu tijesta na debljinu od par milimetara i malo veću od tepsije, odnosno kalupa u kojem ćete peći pogaču. Razvaljano tijesto premažite smjesom od putera i ulja. Nakon toga, razvaljajte i srednju kuglu tijesta na istu debljinu, premažite je puterom i uljem, pa je stavite na prethodno razvaljano tijesto. Na kraju, učinite isto i sa najmanjom kuglom tijesta i položite je po vrhu. 

Ovako postavljene kore od tijesta rasijecite na osam dijelova, kao tortu. Po krajevima svih isiječenih dijelova stavite nadjev od sira, pa ih pažljivo motajte prema unutrašnjosti pogače. Potrebno je krenuti od najmanje kora tijesta, a završiti sa uvijanjem najveće kore. Na kraju bi trebalo da dobijete zapravo male kiflice, koje će biti posložene u krug, i podsjećat će na cvijet.

Ovako spremljenu pogaču prebacite u tepsiju ili kalup i ponovo ostavite da tijesto malo nadođe. Pred samo pečenje, pogaču premažite smjesom napravljenom od žumanca i mlijeka i pospite sjemenkama po želji (susam, lan, kim i sl.). 

Pogaču u cvijetu pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, odnosno dok ne porumeni. Žarko Marić je koristio Tefal kalup za torte i dobio je savršeno pečenu pogaču. Odlična je za nedjeljni doručak, a poslužiti je možete uz bijelu kafu ili čaj.
 
KuhPoh pratite i na facebookuyoutubeu i twitteru.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.