Skuša nije vrhunska riba, ali ako je pripremite kako treba, iznenadit ćete se prijatno kako može biti super ukusna. Žarko Marić ju je ovog puta napravio sa salatom od krastavaca. Njami!
Sastojci:
500 g svježe skuše
50 g brašna
mješavina začina
biber
3 kašike ulja
1 veći krastavac
1 kašika sirćeta
1 kašičica sećera
1 kašičica soli
180 ml pavlake
400 g krompira
kopar
Svježu skušu danas nije teško pronaći u ribarnici, pa tamo možete zamoliti i da vam je očiste. Dobro je operite i još bolje posušite, pa zatim napravite dublje rezove od glave do repa. Ribu, potom, uvaljajte u mješavinu brašna, začina i bibera. Skuše posložite u tepsiju, prelijte uljem i pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni.
Dok se riba peče, pripremite jednostavnu salatu od krastavca. Krastavac operite pa ga nasijecite na što tanje kriške. Najbolje ćete to učiniti uz pomoć guljača za povrće. Kriške krastavca prelijte mješavinom sirćeta i začina, dobro izmiješajte i ostavite da stoji oko pola sata.
U posebnoj zdjeli pomiješajte pavlaku i kopar, te po želji dodajte so i biber. Gotovu skušu servirajte na salati od krastavca, uz kuhani krompir i umak od pavlake i kopra.
Tefal je i ovoga puta Žarki pomogao u pripremanju jela.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu i twitteru.