22.11.2017. 11:20
0
Bavarska himber torta
Neke torte je zaista lako napraviti, ali postoje i one koje su pravi mali izazov za ljubitelje slastica. Recept za Bavarsku himber tortu jeste složeniji, ali je i nagrada, po završenom poslu, puno slađa.
Sastojci:

biskvit:
7 bjelanaca
150 g šećera 
140 g badema 
60 g brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
50 ml ulja 

krema od vanilije:
7 žumanaca 
125 g šećera 
500 ml mlijeka 
2 vrećice pudinga od vanilije 
10 g mljevene želatine pomiješane s vodom
100 g bijele čokolade 
400 ml vrhnja za šlag 

krema od malina:
50 ml vode 
100 g šećera 
450 g malina 
6 g mljevene želatine 

Poput većine recepata za torte i ovu počnite praviti od biskvita. Mikserom utucite bjelanca, pa kad dobijete čvrst snijeg postepeno dodajte šećer. Brašno pomiješajte sa fino mljevenim bademima i praškom za pecivo, te ga lagano umiješajte u šlag od bjelanaca. Na kraju u smjesu dodajte ulje, ali ne naglo, već lagano sipajte dok miksate. Smjesu za biskvit izlijte u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 20 minuta. Bitno je da prilikom pečenje biskvita vrata od rerne nikako ne otvarate. 

Dok se biskvit peče, pripremite kremu od vanilije. Izmiksajte žumanca i šećer dok ne dobijete finu glatku kremu. Puding od vanilije pripremite prema uputstvu na vrećici, ali ga nemojte skuhati do kraja, već ga polugotovog dodajte u kremu od žumanaca. Izmiksanu kremu ponovo vratite na šporet i pazite dobro da smjesa ne počne ključati. Kada krema postane svilenkasta i gusta skinite je s vatre, pa dodajte želatinu koju ste ranije namočili u vodi. Kratko izmiksajte, pa dok je krema još topla dodajte kockice bijele čokolade i nastavite miješati dok se želatina i čokolada u potpunosti ne rastope. Kremu ostavite da se hladi, a u posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag u čvrsti snijeg. U ohlađenu kremu lagano umiješajte šlag i time ste završili jednu kremu. Za pripremu ove torte neophodan vam je pravi pomoćnik, a Žarko Marić je imao veliku pomoć Tefala. Od mućenja bjelanaca, šlaga, pripreme smjesa za kolače, pa do miješenja tijesta… Tefal Powermix pruža nebrojene mogućnosti za pečenje!

U većoj šerpi zagrijte vodu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne istopi, a potom dodajte maline (ako niste u mogućnosti nabaviti svježe, poslužite će i smrznute). Maline kuhajte oko 5 minuta, pa ih ispasirajte kroz cjedilo. U toplu kašu od malina umiješajte želatinu koju ste prethodno pomiješali s vodom i dobili ste i drugu kremu.

Ispečeni biskvit podijelite na dva jednaka dijela, pa počnite slagati vašu slatku ljepoticu. Na biskvit najprije stavite kremu od malina, a preko nje izlijte kremu od vanilije. Potom, stavite drugu polovicu biskvita, premažite je kremom od malina i na kraju završite sa kremom od vanilije. Tortu dodatno možete ukrasiti sa plodovima maline koje možete poslagati po vrhu. Kao i mnoge druge torte i ova zahtjeva hlađenje, pa je ostavite oko sat vremena u frižider prije konzumiranja. U slast!
 
KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.