13.4.2018. 12:30
0
Alma torta od zobenih pahuljica
Porijeklo ovog recepta je nepoznato, ali Žarko Marić pretpostavlja da nam stiže iz Mađarske, jer upravo na mađarskom jeziku alma znači jabuka. A jabuka je glavni sastojak ove poslastice...
Sastojci:

500 g jabuka
250 g zobenih pahuljica 
180 g smeđeg šećera
60 g putera
3 jaja
1 kašika brašna
½ vrećice praška za pecivo
sok ½ limuna
1 kašika cimeta

Jabuke ogulite i krupno ih narendajte, a potom ih malo polijte limunovim sokom kako ne bi promijenile boju.

U većoj tavi, kakve možete naći u Tefalovoj ponudi, rastopite puter, pa dodajte 100 grama smeđeg šećera, te zobene pahuljice. Neprestano miješajte i držite na vatri dok pahuljice ne porumene. Skinite s vatre i ostavite da se hladi.

U posebnoj zdjeli umutite žumanca, ostatak šećera i limunov sok. U to dodajte malo brašna, praška za pecivo i cimet. Bjelanca umutite u čvrst snijeg, pa ih lagano umiješajte u ostatak smjese.

Jedan dio, tačnije 2/3 smjese, izlijte u okrugli kalup za tortu, a u ostatak smjese dodajte narendane jabuke i dobro ih izmiješajte. Zatim, jabukama i ostatkom smjese izlijte preko i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni. Tortu pecite oko 45 minuta ako želite da bude hrskavija i zapečenija. Toplu je pospite šećerom u prahu i po želji sa još cimeta.


KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.