Kad vam se zima uvuče u kosti, nema boljeg lijeka od nečeg toplog i na kašiku. Evo, na primjer, teleći čorbanac, savršen je obrok da se ugrijete i obradujete svoj želudac.
Sastojci:
300 g teletine
200 g krompira
1 luk
2 mrkve
20 g korijena celera
1 kašika brašna
1 kašika ajvara
1 kašičica mljevene crvene paprike
500 ml goveđeg temeljca
20 ml ulja
svježi peršun
so
mješavina začina
biber
Najprije ogulite krompir i ostavite ga u vodi, a zatim na kockice isjeckajte luk, mrkvu i korijen celera. Na ulju prepržite prvo luk, pa kad se zazlati dodajte mrkvu i celer. Nakon što povrće omekša, dodajte kockice mesa i prepržite ga sa svih strana. Tada dodajte začine: svježi peršun, so, biber, mješavinu začina i mljevenu crvenu papriku. Sve dobro izmiješajte i dinstaje oko 5-10 minuta.
Kada ispari tečnost od povrća i mesa, sve pospite sa velikom kašikom brašna i fino umiješajte, pa zalijte sa temeljcem. Nakon što proključa, ubacite krompir i pustite sve da se krčka oko 40 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja u čorbanac umiješajte i veliku kašiku ajvara i skinite s vatre. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.