19.3.2021. 14:22
0
O pomelo mio
Pomelo još nazivaju i kineskim grejpfrutom, ali za razliku od grejpfruta pomelo ima slatkast ukus. Upravo zbog toga je i izabran da bude glavni sastojak ovog superukusnog kolača.
Sastojci:

kora:
300 g keksa (petit beure, plazma, kent i sl.)
50 g putera
50 g šećera u prahu
20 ml mlijeka

krema:
500 g pomela
100 g šećera
50 g putera 
1 kašika arome ruma 
1 kesica želatine u prahu

preljev:
250 ml vrhnja za šlag
100 g kikiriki putera
50 g šećera u prahu

Za početak napravite podlogu za kolač. Sameljite keks na sitno, pa mu dodajte puter, šećer u prahu i mlijeko. Sve dobro izmiješajte i jako utisnite na dno kalupa. Ostavite da se hladi u frižideru, kako bi se podloga dodatno stisnula.

Dok se podloga hladi, napravite kremu. Rastopite puter, a pomelo ogulite i isjeckajte na kockice i dinstajte na laganoj vatri. Dodajte, potom, šećer i aromu ruma, pa krčkajte dok se smjesa ne zgusne. Skinite je s vatre i pustite da se prohladi, pa je izlijte na podlogu od keksa, pa sve ponovo vratite u frižider.

Na kraju napravite ukusni preljev. Tefal mikserom izmiksajte vrhnje za šlag u čvrst snijeg. U njega dodajte kikiriki puter i šećer u prahu, pa nastavite miksati dok se svi sastojci ne sjedine. Preljev prebacite u slastičarsku vrećicu i sa njim premažite kolač. Ostavite da se dobro ohladi i uživajte u osvježavajućim okusima.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.