17.7.2018. 11:47
0
Prhka pita punjena blitvom i gljivama
Prhka tijesta su neodoljiva, pa još kada ih napunite ukusnim nadjevom, onda budite spremni na pravu gozbu!
Sastojci:

tijesto:
30 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
topla voda
700 g brašna 
2 kašike ulja
½ šolje tople vode
so

100 g margarina za premazivanje

nadjev:
500 g blitve
2 kašike maslinovog ulja
1 stabljika prase
150 g bukovača
so
biber
ruzmarin

posip:
100 g oraha

Ovaj recept zahtijeva malo više vremena i truda, ali krajnji rezultat je neprocjenjiv. Za ovo tijesto je bitno da ga pravite sa svježim kvascem, pa za početak kvasac pomiješajte s malo šećera, brašna i tople vode, dobro izmiješajte i ostavite da se aktivira.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa uljem, vodom i soli, pa dodajte aktivirani kvasac. Umijesite glatko tijesto, a ako vam bude suho, slobodno dodajte još tople vode. Tijesto, potom, podijelite na veći i manji dio. Planirajte da većim dijelom tijesta prekrijete tepsiju u kojoj ćete peći pitu.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 2-3 mm, pa ga dobro premažite sa rastopljenim margarinom. Preklopite ga, te ga stavite u zamrzivač na 20 minuta. Isto učinite i sa manjim dijelom tijesta.

Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. Za početak, skuhajte blitvu, ali je nemojte prekuhati. Ocijedite je, pa isjeckajte na trakice.

U  tavi zagrijte maslinovo ulje, pa prepržite stabljiku prase koju ste isjekli na deblje komade. Dodajte narezane bukovače, blitvu i začine, te dinstajte oko 5 minuta.

Tepsiju u kojoj ćete peći pitu, najprije premažite margarinom, pa pospite nasjeckanim orasima. Po tome stavite veći dio tijesta, čiji krajevi bi trebali prelaziti preko rubova tepsije, pa ga rukama utisnite po dnu tepsije. Dodatno, tijesto možete na pojedinim mjestima izbosti blago viljuškom.

Po tijestu rasporedite nadjev, pa sve prekrijte manjim dijelom tijesta čiju ćete premazanu stranu okrenuti prema unutra, odnosno prema najedvu. Tijesta na rubovima tepsije dobro spojite rukama, kako ne bi ostala bilo kakva rupa. Premažite ga uljem, pospite nasjeckanim orasima i stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni. Poslije 15 minuta, smanjite temperaturu na 180 i pecite još nekih 30 minuta, odnosno dok korica ne porumeni.

Pitu ostavite malo da se ohladi, pa je tek onda sijecite i poslužite uz jogurt ili sezonsku salatu. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.