Orada sa krompirom, povrćem i vinom, kombinacija je koja se idealno uklapa u ljetnu trpezu.
Sastojci
1 kg orade (ili neke druge ribe po želji)
1 kg mladog krompira
2 mrkve
1 veća glavica luka
3-4 čehna bijelog luka
malo svježeg peršina-list
1,5 dcl bijelog vina
sol
mješavina začina
maslinovo ulje
Priprema:
Prvo je potrebno ribu očistiti, dobro oprati i malo posušiti sa krpom. Oguliti krompir i narezati na ploške. Oguliti mrkvu i narezati na kolutove, a crni luk oguliti i narezati na veće komade, kao i bijeli luk. Krompir i povrće začiniti sa soli i mješavinom začina, dobro zaliti maslinovim uljem, promješati i posložiti u pleh.
Ribu zarezati sa obje strane par puta (ako je velika i deblja) posoliti i položiti na krompir i povrće, zaliti vinom i dodati oko 1-2 dcl vode.
Sve pokriti alu folijom te peći na 200 stepeni jedan sat.
Kada je riba skoro gotova i krompir (cca. 10 min pred kraj) skinuti foliju pa pojačati temperaturu i zapeći da dobije lijepu boju, a korica postane hrskava te na kraju posuti kosanim peršunom. Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu