Lagani šaum okupan u aromatičnoj voćnoj kremi čini ovaj desert savršenom ljetnom poslasticom.
Sastojci:
Oblačići:
6 bjelanaca
250 g šećera
800 ml mlijeka
Voćni umak:
300 ml vode
100 g smeđeg šećera
200 g breskvi/kajsija
1 kašika arome vanilije
borovnice za ukrašavanje
bademi za posip
Najprije napravite voćni umak. U šerpicu stavite kockice breskve, pospite ih šećerom i lagano ih zagrijavajte. Kad smjesa počne da ključa, dodajte vodu i aromu vanilije, pa kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Voćnu smjesu izlijte u plastičnu duguljastu zdjelu i miksajte je štapnim mikserom dok ne dobijete finu kremu. Za efikasno miksanje našem kuharu je pomoga
Tefal Optichef. Kremu stavite u frižider da se hladi.
Bjelanca izmiksajte u čvrst snijeg, pa onda postepeno dodajite šećer pa miksajte dok se sav šećer ne umuti i dok smjesa ne postane glatka i gusta. I ovoga puta, našem kuharu je pomogao
Tefal Masterchef.
U većoj šerpi zagrijte mlijeko i pustite ga da ključa na laganoj vatri. Zatim, kašikom vadite šlag i lagano spuštajte u ključalo mlijeko i pustite da se kratko kuha. Bjelanca će se napuhati i tako ćete dobiti „oblačiće“. Okrenite ih kako bi se skuhali sa svih strana. Oblačiće, potom, vadite u posebnu zdjelu, pa i njih ostavite u frižider na hlađenje.
Ohlađenu voćnu kremu izlijte na dno zdjelica za puding ili sladoled, pa na nju stavite par oblačića – ne previše, 2-3 komada. Bademe sameljite na sitno, pa ih pospite po bjelancima, te na kraju dodajte borovnice.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.