Kada ne znate šta biste jeli, najlakše je napraviti složenac. Ovoga puta na meniju je jedan povrtni sa laganim bijelim umakom i goudom.
Sastojci:
300 g krompira
300 g mješanog povrća (carska mješavina)
1 kašičica mješavine začina
2 češnja bijelog luka
1 kašika ulja
1 kašika peršuna
1 kašičica bibera
200 g sira goude
bijeli umak:
25 g putera
25 g brašna
500 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
muškatni oraščić
Najprije skuhajte povrće. Zbog toga što je krompiru potrebno duže, onda ga kuhajte odvojeno. Zaleđenu carsku mješavinu naći ćete u skoro svakoj prodavnici, pa je skuhajte po uputama na pakovanju.
Dok se povrće kuha, možete napraviti umak. Istopite puter, pa na laganoj vatri postepeno dodajite brašno i neprestano miješajte. Kada se sjedine, ulijte vrhnje za kuhanje i nastavite miješati. Zatim, dodajte so, biber i muškatni oraščić, pa nastavite kuhati dok umak ne proključa. Tada ulijte mlijeko, nastavite miješati i kuhajte umak dok se ne zgusne do željene gustine.
Skuhano povrće možete nasjeći na manje komade, pa ga u pomiješati u većoj zdjeli. Potom, dodajte mješavinu začina, sitno nasjeckan bijeli luk, ulje, sitno nasjeckan peršun i biber. Sve dobro izmiješajte, pa ravnomjerno rasporedite u tepsiji ili vatrostalnoj zdjeli. Po povrću rasporedite pola mjere narendane goude, pa sve prelijte umakom. Na kraju sve pospite ostatkom narendanog sira i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko pola sata. Prije služenja složenac ostavite desetak minuta da se ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.