19.2.2020. 11:39
0
Lebleć
Jedan dan u sedmici neka vam bude rezervisan za povrće, pa se počastite aromatičnim povrtnim varivom sa leblebijama i lećom.
Sastojci:

300 g leblebija (iz konzerve)
100 g crvene leće
1 luk
100 g brokule 
2 mrkve
stabljika celera
maslinovo ulje 
kumin
kurkuma
cimet
slatka mljevena crvena paprika
so 
biber
1 kašika koncentrata paradajza
prstohvat morske soli
svježi peršun
mješavina začina
sok ½ limuna

prilog:
50 g kus kusa
100 ml ključale vode

Pripremite se na navalu mirisa i okusa, jer ovo jelo je uživanje za sva čula. Najprije, na maslinovom ulju prepržite sitno nasjeckan luk, pa dodajte mrkvu narezanu na kockice i sitno isjeckanu stabljiku celera. Kad sve omekša dodajte cvjetova brokule. Dinstajte sve oko 5 minuta.

Zatim, dodajte začine: kumin, kurkumu, cimet, slatku mljevenu crvenu papriku, te so  i biber. Sve dobro izmiješajte i pustite kratko da se začini zaprže, pa sve prelijte sa 300 ml tople vode. Kada proključa, dodajte leblebije i leću, te kašiku koncentrata paradajza, pa sve dobro izmiješajte. Poklopite i krčkajte oko 20 minuta.

Pred kraj kuhanja, napravite prilog. Kus kus prelijte ključalom vodom, po želji posolite, poklopite i ostavite oko 10 minuta da stoji.

Prije nego lebleć skinete s vatre, u njega umiješajte morsku so, mješavinu začina, svježi peršun i sok pola limuna. Toplo varivo poslužite uz kus kus. Dobar tek, želi vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.