Ko kaže da musaka mora biti s mesom?! Evo jednog recepta za koji većinu namirnica možete pronaći u kući...
Sastojci:
200 g prosa
300 g krompira
2 tikvice
1 luk
200 ml paradajz sosa
2 kašike ulja
1 kašika bosiljka
1 kašika mješavine začina
1 kašika šećera
2 jaja
200 ml mlijeka
Žitarice su u posljednje vrijeme sve češće na našim trpezama, a i puno ih je lakše pronaći na policama marketa nego prije. Naš kuhar je ovoga puta koristio proso (potpuno potcijenjenu žitaricu), a vi možete umjesto toga staviti bulgur, ječam, kus kus ili palentu, odnosno ono što pronađete u kući.
Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša, ulijte paradajz sos. Dodajte bosiljak, mješavinu začina i šećer, pa pustite da proključa. Tada dodaje proso, koji ste prethodno kratko namočili u vodu, i krčkajte oko 10-15 minuta (za druge žitarice je potrebno i drugačije vrijeme kuhanja – npr. kus kus i palentu kuhajte svega 5 min.). Ostavite sa strane.
Krompir ogulite, pa narežite na ploške debljine oko 3-4 mm. Tikvicu ne morate guliti i također je narežite na ploške slične debljine kao i krompir.
Dio krompira i tikvica poredajte po dnu tepsije ili kalupa u kojem ćete peći musaku, pa po tome rasporedite umak od prosa. Po vrhu ponovo poslažite ostatak tikvica i krompira, pa stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta.
Dok se musaka peče, umutite jaja, mlijeko i malo soli, pa nakon 20 minuta zalijte musaku i vratite je u rernu na još oko 15 minuta. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.