Mekana podloga i na njoj dvije kreme, ne zna se koja je bolja od koje, a još nema pečenja u rerni. Ko ne bi volio čoko spratove?!
Sastojci:
biskvit:
50 g putera
400 g keksa
50 ml čokoladnog mlijeka
30 g šećera u prahu
šećer u prahu za posipanje
bijela krema:
200 g bijele čokolade
50 ml vrhnja za šlag
200 ml vrhnja za šlag
20 g šećera
crna krema:
200 g tamne čokolade
50 ml vrhnja za šlag
200 ml vrhnja za šlag
20 g šećera
sok ½ limuna
Za početak napravite „temelj“ za vaše čokoladne spratove. Sameljite keks, pa mu dodajte rastopljen puter, čokoladno mlijeko i šećer u prahu. Dobro izmiješajte smjesu, pa je ravnomjerno rasporedite u kalup za kolače i ostavite u frižider na hlađenje.
Za to vrijeme napravite kreme. Bijelu čokoladu izlomite na kockice, pa je na laganoj vatri sa vrhnjem za šlag otopite dok ne dobijete glatku smjesu. U posebnoj zdjeli izmiksajte vrhnje za šlag i šečeru čvrst snijeg, pa u to lagano umiješajte otopljenu čokoladu. Dobro izmiješajte i ostavite na hlađenje. Isto učinite i sa crnom čokoladom, s tim da u smjesu od šlaga dodate i malo soka od limuna.
Na kraju vam preostaje još samo da posložite spratove. Na ohlađenu smjesu od keksa izlijte crnu kremu, a po njoj zatim ravnomjreno rasporedite ohlađenu bijelu kremu, pa sve stavite ponovo u frižider da se dobro ohladi.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.