1.7.2020. 11:03
0
Presovano pile
Pile iz rerne je pun pogodak, ali postoji način da i bez rerne dobijete sočno i mekano meso. Donosimo vam recept za presovano pile.
Sastojci:

1 pile (oko 1 kg)
50 g putera

marinada:
sok ½ limuna
prstohvat soli
½ kašičice kima
1 kašika crvene mljevene paprike
2 češnja bijelog luka
1 kašičica mješavine začina
biber
timijan

prilog:
300 g mladog krompira
maslinovo ulje
so
biber
mješavina začina

Napravite marinadu. Pomiješajte sok limuna sa soli, kimom, mljevenom paprikom, sitno nasjeckanim bijelim lukom, mješavinom začina, biberom i timijanom. Pile rasjecite preko prsa kako biste ga mogli spljoštiti, pa ga bogato premažite marinadom i ostavite u frižider najmanje sat vremena.

Mladi krompir dobro operite, ali mu ne skidajte koru. Prepolovite ga, te posolite, pobiberite, pospite mješavinom začina, prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Krompir poslažite na papir za pečenje i pecite na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok ne porumeni i ne postane mekan.

Dok se krompir peče, u većoj šerpi rastopite puter, pa njega stavite pile položeno na leđa. Zatim ga manjom šerpom u koju ste nasuli vode ili stavili nešto teško pritisnite i pržite tako oko 15 minuta. Tada izvadite manju šerpu, okrenite pile na drugu stranu, pa ponovo vratite manju šerpu dobro pritisnite i pržite još 15-20 minuta, odnosno dok meso ne postane mekano po vašoj želji. Gotovo pile izvadite na tanjur, pa ga prelijte umakom od pečenja. Ostavite ga 10 minuta da odmori, pa ga izrežite na manje komade i poslužite uz krompir iz rerne. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.