2.7.2020. 11:14
0
Cappucciner (Kapučiner)
Kolač koji se ne peče je ono što se traži kad upekne zvizdan. Kapučiner je jednostavan za napraviti, a odlično je osvježenje i super zamjena za popodnevnu kafu.
Sastojci:
biskvit:
250 g keksa
250 g tamnog keksa
150 g šećera u prahu 
50 g putera
50 ml vrhnja za šlag

krema:
650 ml vrhnja za šlag
400 g mascarpone sira
100  g šećera u prahu
30 g šećera
2 vrećice instant cappuccina

preljev:
50 ml tople vode
1 kašika smeđeg šećera
1 vrećica instant cappuccina
1 kašičica mljevene želatine

Za svijetlu podlogu koristite keks koji god želite, to može biti petit beurre, plazma, pa čak i neki čajni keks. A za tamni dio koristite bilo koji keks sa kakaom, ili možete jednostavno u bilo koji svijetli keks staviti dvije kašike kakao praha ili čokolade u prahu i dobro izmiješati.

Dakle, u obje smjese (tamnu i svijetlu), osim keksa stavite po 75 g šećera u prahu, 25 g putera i umijesite sa vrhnjem za šlag. U zavisnosti od keksa možda će vam biti dovoljno oko 25 ml vrhnja za šlag da biste umijesili smjesu, a možda će vam trebati i malo više. Mijesite dok čitava smjesa ne postane dovoljno vlažna da je možete oblikovati rukama.

Kalup ili tepsiju u kojoj ćete pripremiti kolač pospite šećerom u prahu, pa ravnomjerno rasporedite obje smjese od keksa jednu pored druge kako biste dobili „šareno“ dno. Smjesu dobro utisnite rukama u dno kalupa i stavite u frižider na pola sata.

Za to vrijeme pripremite kremu. U posebnoj zdjeli pomiješajte vrhnje za šlag i šećer, pa izmiksajte Tefal mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim, u Tefal multipraktik stavite mascarpone sir, šećer u prahu i 1 vrećicu instant praha za cappuccino, pa miksajte dok se sve ne sjedini. Na kraju u smjesu lagano umiješajte šlag, pa sa dobivenom kremom premažite ohlađeni biskvit. Sve pospite sa još jednom vrećicom cappuccino praha i ostavite na hlađenje najmanje jedan sat. Prije serviranja u toploj vodi razmutite smeđi šećer, instan prah za cappuccino i mljevenu želatinu, pa po želji prelijte ili cijeli kolač, ili samo parče koje želite poslužiti.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.