Danas pripremamo lososa i to u jednostavnom a vrlo ukusnom umaku koji će ga dodatno obogatiti.
Sastojci:
500 g lososa
maslinovo ulje
morska so
bianco umak:
1 mrkva
1 luk
1 glavica bijelog luka
stabljika peršuna
voda za kuhanje
125 g putera
1 kašika gustina
svježi bosiljak
biber
so
svježi peršun
Komade lososa uvaljajte u morsku so, ali samo sa strane na kojoj nije kožica i ostavite sa strane. U lonac ubacite mrkvu, cijeli luk i čitavu glavicu bijelog luka, te stabljiku peršuna. Prelijte sve vodom i kuhajte oko 25 minuta.
Temeljac koji ste dobili od kuhanog povrća izlijte u tavu, pa u njega dodajte puter i rastopite ga na lagnijoj vatri. Ubacite grančicu svježeg bosiljka, svježi peršun, te umiješajte kašiku gustina. Posolite i pobiberite, te krčkajte dok se umak ne zgusne.
Lososa prepržite na malo maslinovog ulja, prvo sa strane na kojoj je kožica oko 2-3 minute, a potom i sa strane koju ste nasolili. Kratko prepržite mrkvu koja se kuhala u temeljcu, pa je poslužite uz lososa. Sve prelijte bijelim umakom. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.