Kažu da se sarma mora dugo kuhati da bi bila dobra, ali uz Tefal One pot automatski električni lonac ovo tradicionalno jelo je gotovo za pola sata!
Sastojci:
2 glavice kiselog kupusa
500 g mljevenog mesa
50 g suhog mesa
20 ml ulja
1 luk
100 g riže
200 ml paradajz sosa
1 kašika koncentrata paradajza
2 lista lovora
mljevena paprika
majčina dušica
so
biber u zrnu
biber
Glavice kupusa razlistajte, a veće listove možete iskoristiti za dno i pokrivanje sarmi.
Zatim, pripremite nadjev. Na
One pot aparatu pokrenite program „brown“ koji služi za prženje i dinstanje. Ulijte ulje, pa kad se zagrije, dodajte sitnije nasjeckan luk. Kada luk omekša dodajte rižu, kratko je prepržite s lukom, te dodajte so i mljevenu papriku. Sve prelijte sa 100 ml vode, zatvorite poklopac i kuhajte oko 10 minuta.
Tako pripremljenu rižu dodajte u mljeveno meso, te sve posolite i pobiberite i stavite majčinu dušicu. Sa ovim nadjevom punite listove kupusa i pravite sarme.
Dno posude za kuhanje prekrijte većim listovima kupusa, ili ih grubo narežite, pa po njima poslažite sarme. Preko sarmi, ponovo stavite par listova kupusa, a po njima poslažite deblje kriške suhog mesa. Stavite lovorov list, biber u zrnu, koncentrat paradajza, paradajz sos i 100 ml vode. Lonac poklopite, izaberite program „pressure cook“ i vaš posao oko pravljenja sarmi je završen. Nakon pola sata, miris sarmi će ispuniti vaš dom. Sa
Tefal One pot loncem, sati i sati kuhanja su prošlost, a ručak je na stolu za tren.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.