19.1.2021. 18:06
0
Funghi rižoto s hrskavim trakicama
Jedan od najlakših načina pripreme riže jeste rižoto. Naš kuhar se ovoga puta odlučio za varijantu sa gljivama i hrskavim trakicama.
Sastojci:

50 g vrganja
150 g rujnica
1 luk
50 g putera
200 g riže dugog zrna (basmati)
500 ml povrtnog temeljca
2 češnja bijelog luka
maslinovo ulje
so
biber
svježi peršun

hrskave trakice:
100 ml ulja
1 mrkva
brašno

Kako biste dodatno olakšali sebi pripremu rižota najbolje je da ga pripremate u Tefal wok tavi. Za početak zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu prepržite trakice luka. Vrganje i rujnice izrežite na deblje trakice, pa ih dodajte kad luk omekša. Gljive obično na početku otpuste tečnost, pa ih pržite dok sva tečnost ne ispari. Tada posolite i pobiberite, te dodajte kocku putera i sve dobro izmiješajte.

Nakon toga, dodajte rižu koju ste prethodno dobro isprali pod mlazom vode, pa je fino izmiješajte sa gljivama i lukom. Kada se zazlati dodajte povrtni temeljac i krčkajte na lagnoj vatri dok riže ne popije svu tečnost. Pred kraj dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i svježi peršun, pa skinite s vatre.

U posebnoj šerpici zagrijte malo veću količinu ulja, pa trakice mrkve koje ste prethodno dobro uvaljali u brašno pržite par minuta. Hrskave trakice servirajte po rižotu.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.