Jedno od popularnijih jela posljednjih godina i kod nas jeste humus, tradicionalna pasta koja nam stiže s Bliskog istoka. Naš kuhar ima recept za brzo spremanje ovog preukusnog namaza.
Sastojci:
1 šolja suhih leblebija (šolja od 250 ml)
4 šolje vode
1 limun
1 kašika tahina
1 kašičica mljevenog kima
so
biber
Za bolji okus humusa bilo bi dobro da koristite suhe leblebije, koje treba namakati u vodi najmanje 12 sati.
Nakon toga, na scenu stupa
Tefalov super aparat
One Pot, odnosno automatski električni lonac pod pritiskom. U njega stavite ocijeđene leblebije, prelijte vodom, te poklopite. Izaberite program kuhanja „Pressure cook“, namjestite vrijeme kuhanja na 30 minuta i slobodno se bavite nečim drugim.
Skuhane leblebije, potom, prebacite u zdjelu, dodajte sok limuna i tahin pastu, mljeveni kim, te so i biber. Sve izmiksajte štapnim mikserom i uživajte u ovom ukusnom i zdravom namazu.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.