Kolačima se uvijek radujemo, a ovom posebno. Tijesto je aromatično i mekano, a dodatnu sočnost poprimi od krušaka. Kada ga još prelijemo, to zaista onda bude šlag na vrhu torte!
Sastojci:
500 g krušaka Viljamovki
tijesto:
180 g brašna
160 g putera
120 ml jogurta
150 g šećera
20 g gustina
10 g kakao praha
1 vanilin šećer
2 jaja
komadić đumbira
so
preljev:
100 g šećera u prahu
30 ml mlijeka
korica naranče
aroma ruma
U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin i kakao i ostavite sa strane.
Mikserom pjenasto umutite puter, pa dodajte šećer i vanilin šećer i nastaviti miksati. Kada se i šečeri umiješaju, dodajte jaja i narendani đumbir, pa ih umiksajte.
Potom, u smjesu postepeno dodajte dio smjese od brašna i pola mjere jogurta. Nakon što i to umiksate, u smjesu dodajte ostatak brašna i jogurta i sve još jednom izmiksajte.
Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte, ili tepsiju, pa u njega ubodite čitave kruške koje ste prethodno ogulili. Stavite peći na 170 stepeni oko 40 minuta.
Na kraju u posebnoj zdjeli dobro izmiješajte šećer u prahu, narendanu koricu naranče, aromu ruma i malo mlijeka. Što manje mlijeka stavite preljev će biti gušći. Dobivenom smjesom prelijte topao kolač.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.