15.12.2023. 13:58
0
Viljamovski kolač
Kolačima se uvijek radujemo, a ovom posebno. Tijesto je aromatično i mekano, a dodatnu sočnost poprimi od krušaka. Kada ga još prelijemo, to zaista onda bude šlag na vrhu torte!
Sastojci:

500 g krušaka Viljamovki

tijesto:
180 g brašna
160 g putera
120 ml jogurta
150 g šećera
20 g gustina
10 g kakao praha
1 vanilin šećer
2 jaja
komadić đumbira
so

preljev:
100 g šećera u prahu
30 ml mlijeka
korica naranče
aroma ruma

U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno, gustin i kakao i ostavite sa strane.

Mikserom pjenasto umutite puter, pa dodajte šećer i vanilin šećer i nastaviti miksati. Kada se i šečeri umiješaju, dodajte jaja i narendani đumbir, pa ih umiksajte. 

Potom, u smjesu postepeno dodajte dio smjese od brašna i pola mjere jogurta. Nakon što i to umiksate, u smjesu dodajte ostatak brašna i jogurta i sve još jednom izmiksajte.

Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte, ili tepsiju, pa u njega ubodite čitave kruške koje ste prethodno ogulili. Stavite peći na 170 stepeni oko 40 minuta.

Na kraju u posebnoj zdjeli dobro izmiješajte šećer u prahu, narendanu koricu naranče, aromu ruma i malo mlijeka. Što manje mlijeka stavite preljev će biti gušći. Dobivenom smjesom prelijte topao kolač.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.