17.1.2024. 13:48
0
Krem piletina s palenta okruglicama
Red je opet na piletinu, i to ne bilo kakvu, već onu sočnu i kremastu uz dosta povrća i palenta okruglice. Jelo koje će voljeti svi ukućani!
Sastojci:

krem piletina:
300 g pilećeg filea
1 luk
250 g zlatnih šampinjona
½ stabljike prase
1 tikvica
30 g putera
200 g goude
300 ml vrhnja za kuhanje
ulje
mješavina začina
biber

palenta okruglice:
300 g palente
50 g putera
200 ml mlijeka
150 g žutog sira
1 l vode
so

Piletinu izrežite na trakice, pa je u tavi na ulju kratko prepržite. Dodajte na ploškice izrezan luk, pa nastavite pržiti oko desetak minuta. Tada dodajte krupno nasjeckane šampinjone, na kolutiće izrezanu prasu i tikvicu. Pospite sve sa mješavinom začina, pa dinstajte oko 5-7 minuta kako bi povrće omekšalo.

Nakon toga, dodajte puter i vrhnje za kuhanje, pa krčkajte desetak minuta. Na kraju, dodajte biber i narendanu goudu i na laganoj vatri krčkajte dok se sva sir ne otopi.

Ovu ukusnu piletinu pripremite uz palenta okruglice. U većoj šerpi zakuhajte litar vode, pa kad proključa posolite i postepeno dodajite palentu. Neprestano miješajte. Kada se zgusne dodajte puter i mlijeko, pa nastavite miješati. Na kraju, u palentu umiješajte i narendani žuti sir, pa sve još jednom dobro izmiješajte i ostavite da se prohladi. Od ohlađene palente, potom, napravite okruglice i poslužite uz piletinu.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.