22.1.2024. 14:39
0
Hladna salata s purećim prsima
Mnogi se pitaju da li salata može biti glavni obrok, jer većina nas je navikla salatu jesti uz glavno jelo. Mi smo se uvjerili da može, u više navrata, a ovo je jedan od recepata koji to i potvrđuje.
Sastojci:

500 g dimljenog purećeg filea
mješavina začina
ulje za prženje

salata:
300 g ječma u zrnu
100 g radiča
100 g leblebija iz konzerve
1 ljubičasti luk
2 mrkve
1 tikvica
svježi peršun
ulje
so
biber

Za početak skuhajte ječam. Ječam, najprije, isperite pod vodom, pa ga ubacite u ključalu vodu koju ste prethodno posolili. Kuhajte ga oko sat vremena, odnosno dok ne postane mekan. Procijedite ga i ostavite da se ohladi.

Dimljeni pureći file pospite mješavinom začina, pa ga pržite na ulju oko desetak minuta sa obje strane. Izvadite i ostavite sa strane, a u istu tavu dodajte još malo ulja, pa na njemu prepržite mrkvu izrezanu na trakice. Poslije par minuta dodajte i tikvicu, također izrezanu na trakice. Posolite i pobiberite, pa pržite oko 7 minuta, odnosno dok povrće ne bude mekano po vašoj želji. 

Pred kraj, vratite i meso u tavu, pa sve sklonite s vatre.

U posebnoj zdjeli, potom, pomiješajte radič, leblebiju, na ploške izrezan luk i listove svježeg peršuna. Posolite po želji, pa dodajte isprženu tikvicu i mrkvu. Zatim, dodajte i skuhani ječam, pa sve dobro izmiješajte.

Meso izrežite na tanje ploške i poslužite uz hladnu salatu. 

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.