Italija se zaista ima čime pohvaliti kada je riječ o hrani. Ne samo da su dobri u slanim jelima, već njihvo tiramisu spada u prvoklasne deserte.
Sastojci:
200 g piškota
20 g instant kafe
200 ml tople vode
krema:
4 žumanca
400 g krem sira (mascarpone, vajkrem i sl.)
300 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
20 g putera
1 kašičica arome ruma
U vatrostalnoj okrugloj zdjeli izmiješajte žumanca pa je stavite iznad ključale vode kako biste ih skuhali na pari. Dodajte šećer u prahu, pa nastavite miješati žumanca i šećer dok ne dobijete finu kremu. Vrlo je bitno da vam krema nikada ne proključa!
Zatim, dodajte puter, pa i njega dobro umutite. Na kraju, u kremu umiješajte krem sir, pa nastavite neprestano miješati. Kada se svi sastojci sjedine i krema se počne zgušnjavati, skinite je s pare i ostavite da se prohladi.
U posebnoj zdjeli mikserom izradite šlag od vrhnja za šlag. Dodajte aromu rumu, pa sve još malo izmiksajte. Dobiveni šlag, postepeno, špatulom umiješajte u kremu i ponovo sve ostavite da se ohladi.
Napravite kafu od instant kafe i tople vode, pa u nju blago natopite piškote. Natopljene piškote poredajte po dnu tepsije, kalupa ili zdjele u kojoj ćete poslužiti tiramisu, pa ih prelijte kremom. Na vrh možete staviti malo gorkog kakao praha i mljevenih piškota.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.