24.1.2024. 13:06
0
Tiramisu
Italija se zaista ima čime pohvaliti kada je riječ o hrani. Ne samo da su dobri u slanim jelima, već njihvo tiramisu spada u prvoklasne deserte.
Sastojci:

200 g piškota
20 g instant kafe
200 ml tople vode

krema:
4 žumanca
400 g krem sira (mascarpone, vajkrem i sl.)
300 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
20 g putera
1 kašičica arome ruma

U vatrostalnoj okrugloj zdjeli izmiješajte žumanca pa je stavite iznad ključale vode kako biste ih skuhali na pari. Dodajte šećer  u prahu, pa nastavite miješati žumanca i šećer dok ne dobijete finu kremu. Vrlo je bitno da vam krema nikada ne proključa!

Zatim, dodajte puter, pa i njega dobro umutite. Na kraju, u kremu umiješajte krem sir, pa nastavite neprestano miješati. Kada se svi sastojci sjedine i krema se počne zgušnjavati, skinite je s pare i ostavite da se prohladi.

U posebnoj zdjeli mikserom izradite šlag od vrhnja za šlag. Dodajte aromu rumu, pa sve još malo izmiksajte. Dobiveni šlag, postepeno, špatulom umiješajte u kremu i ponovo sve ostavite da se ohladi.

Napravite kafu od instant kafe i tople vode, pa u nju blago natopite piškote. Natopljene piškote poredajte po dnu tepsije, kalupa ili zdjele u kojoj ćete poslužiti tiramisu, pa ih prelijte kremom. Na vrh možete staviti malo gorkog kakao praha i mljevenih piškota.

Kuh poh pratite i na facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu i tiktoku.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.