Mljeveni rogač je odličan sastojak za kolače, a ako ne znate kako ga iskoristiti, donosimo vam recept za slasnu prhku štrudlu.
Sastojci:
500 g brašna
200 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
2 kašike brašna
1 kašika šećera
2 jaja
1 limun (sok + korica)
40 ml ulja
40 g milerama
so
nadjev:
500 g mljevenih oraha
200 g mljevenog rogača
200 ml mlijeka
120 g šećera
1 vanilin šećer
dodatno:
ulje za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Svježi kvasac pomiješajte sa toplim mlijekom, malo brašna i šećera i ostavite na toplom da počne „djelovati“.
Za to vrijeme u većoj i dubljoj zdjeli istucite jaja, ulje i pavlaku, pa dodajite brašno. Kada dobijete tzv. izrađen kvasac dodajte ga brašnu i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Tijesto pokrijte prozirnom folijom, ili krpom, pa ostavite na toplom da „nadolazi“ oko sat vremena.
Za ukusni nadjev pomiješajte mljevene orahe, rogač i šećer, te sve prelijte mlijekom. Pripazite da vam nadjev ne bude previše tečan, pa postepeno dodajite mlijeko.
Tijesto, zatim, podijelite na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljajte na debljinu od oko 1 cm u oblik pravougaonika, pa ga premažite uljem. Nakon toga, po tijestu razmažite nadjev, pazeći da količina nadjeva ne bude deblja od tijesta. Potom, tijesto zarolajte kako biste dobili štrucu. Urolane štrudle prebacite u nauljenu tepsiju i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta, odnosno dok tijesto štrudle ne porumeni. Nakon što ih izvadite iz rerne pospite ih šećerom u prahu i pustite da se ohlade.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.