11.4.2016. 13:52
0
Nikad više turista u BiH: U svijetu strahuju od terorizma, a u Sarajevu od džeparoša
Prethodna godina je bila najuspješnija poslijeratna turistička godina u Sarajevu. Sa lijepim vremenom i građani mogu da primjete sve veći broj turista na ulicama.

"Mi se trudimo da pružimo turistima osnovne informacije, da im omogućimo promotivni materijal, mapu grada, da im olakšamo kretanje i damo informacije kako doći do odredišta za koja su se oni već unaprijed unaprijedili. Posljednjih godina je učestali trend da turisti koji dođu u Sarajevo znaju šta žele da obiđu u Sarajevu i možda je jedina informacija koja im je potrebna je na koji način da dođu do destinacije", kaže za Source Asja Hadžiefendić Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice KS.

Osnovni razlog dolaska turista u Sarajevo je kulturno historijsko naslijeđe našeg grada. Svaki turist koji dođe u Sarajevo će sigurno iskoristiti priliku da prođe Baščaršijom, koja je centar interesovanja svih turista, kako domaćih, tako i inostranih. Pa kada su već na Čaršji, turisti obavezno iskoriste priliku da probaju sarajevske ćevape, jer kako kažu - Ne broji se da ste bili u Sarajevu, ako niste pojeli ćevape na Baščaršiji. 

"Svi oni koji su zainteresovani da malo bolje upoznaju grad otići će do muzeja Ars Aevi, do Olimpijskog muzeja, otići će do Historijskog i Zemaljskog muzeja, do Tunela spasa koji je sada fantastična turistička destinacija gdje svake godine bilježimo povećan broj turista. Protekle godine je to bilo preko 100.000 posjeta. Pa ako ste već stigli do Butmira, naravno da je sasvim prirodno da odete velikom Alejom do Vrela Bosne", dodala je Asja. 

To bi bilo uobičajeno kretanje turista po našem gradu, međutim, posljednjih godina, oni sve više žele da obiđu prirodne atrakcije u neposrednoj blizini Sarajeva. Za to su svakako idealni vodopad Skakavac, Bijambare, olimpijske planine Bjelašnicu i Igman, a posebno interesovanje kod turista izaziva Lukomir i Umoljani, gdje turisti uživaju u arhaičnom vremenu i prostoru i načinu oblačenja ljudi, ali i gastronomskim specijalitetima. Međutim, nemiri u svijetu, strah od terorizma ove godine je zabrinuo turističke radnike i u BiH. 

"Svi turistički radnici svijeta su zabrinuti sigurnosnom situacijom u cijelom svijetu, posebno na tlu Europe i to je ostavilo određenog traga na turističku industriju Europe, međutim, Europa je i dalje turistički lider. Najveći broj turista u svijetu posjećuje upravo europske zemlje. Teroristički napadi u Parizu su utjecali na turizam Francuske, sigurno će i događaju u Briselu imati takve uticaje. Već imamo procjenu štete u Turskoj koja se cijeni na nekih 14 milijardi eura, ali jednostavno to je svijet u kome mi živimo. BiH je dio tog svijeta i ako je jedan Parižanin nesiguran danas u Parizu, ništa više nije siguran ni sigurniji jedan Sarajlija u Sarajevu", govori nam Asja Hadžiefendić Mešić. 

U glavnom gradu BiH nije bilo nikada velikih problema. Najgore što se turistu dogodilo u Sarajevu jeste krađa novčanika ili video opreme, ali kompenzacija za tu neprijatnost jesu definitivno ljubazni i susretljivi građani, koji su kako je praksa pokazala uvijek turistima izlazili u susret i trudili se da se lijepo osjećaju dok borave u našem gradu. U turističkoj zajednici se nadaju da će ova godina da se nastavi onako kako su prošla i prva tri mjeseca, više turista i više noćenja nego prošle godine, koja je bila rekordna. 

Novinarka: Merima Druškić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.