15.1.2021. 15:25
0
"Zbog lošeg stanja pruge dolazilo bi do bržeg oštećenja tramvaja. Tramvaji će biti isporučeni dvije godine nakon potpisa ugovora"
Nakon pisanja o nabavci novih tramvaja, rekonstrukciji tramvajskih šina i razgovora sa dr. Fadilom Klisom, koja je za naš portal kazala da bi bilo kobno da modeli tramvaja koje Vlada Kantona Sarajevo želi nabaviti saobraćaju po ovakvim šinama, poslali smo upit Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo.

Iz Ministarstva su nam rekli da se vodilo računa o tome da karakteristike novih tramvaja usklade sa tehničkim karakteristima tramvajske pruge.

"Prilikom izrade tenderske dokumentacije za nabavku tramvajskih vozila vodilo se računa da se prilikom propisivanja karakteristika tramvajskih vozila iste usklade sa svim tehničkim karakteristikama tramvajske pruge u Sarajevu, tako da bi nabavljena vozila tehnički mogla saobraćati po postojećoj pruzi. Međutim, zbog lošeg stanja pruge dolazilo bi do bržeg trošenja sklopova tramvajskih vozila i do oštećenja na istim", rekli su nam iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Navode da će također voditi računa da bude što manje negativnih efekata, odnosno gužve u saobraćaju prilikom rekonstrukcije tramvajske pruge.

"Da bi se izbjegle neželjene posljedice i oštećenja na tramvajskim vozilima, a naročito da bi se kolosječna infrastruktura u gradu Sarajevu dovela na nivo koji će ispunjavati uslove koji garantuju bezbjednost, konfor, zaštitu i okoliš i zdravlje ljudi, Ministarstvo saobraćaja je raspisao javni poziv u skladu sa ERBD procedurama za izbor izvođaća radova na sanaciji, rekonstrukciji i modernizacija tramvajske pruge u Sarajevu. Prilikom izvođenja radova na tramvajskoj pruzi obustave tramvajskog saobraćaja, kao i obustave velikih vidova saobraćaja vršiti će se u skladu sa dinamikom izvođenja radova prilikom čega će se voditi računa da bude što manje negativnih efekata na same korisnike javnog linijskog prijevoza putnika, kao i ostale učesnike u saobraćaju", kazali su za Source.ba.

Kako kažu, tramvaji će biti isporučeni skoro dvije godine po potpisu ugovora o kupovini

"Sam izbor tramvajskih vozila će zavisiti o dostavljenim ponudama od stane ponuđača. Javnim pozivom je traženo da isporuka prvog vozila treba biti maksimalno 16 mjeseci od potpisivanja ugovora, a kompletna isporuka svih vozila do 24 mjeseca po potpisivanju ugovora", kazali su iz Ministarstva.

Novinar: Mirza Malović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.