21.1.2021. 16:48
0
"Mi u Srebrenici smo nemoćni da se borimo protiv sistema RS-a koji ima pomoć Srbije. RS i Srbija ovdje vode izborne procese"
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je izborne rezultate za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju.

Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica - Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

Tim povodom za naš portal govorio je Alija Tabaković, kandidat za načelnika općine Srebrenica.

U razgovoru za Source.ba, Tabaković navodi da su jednim dijelom zadovoljni ovom odlukom, međutim da ipak ima mnogo nedostataka koje mogu utjecati na konačni izborni rezultat.

"U principu mi smo zadovoljni jednim dijelom odluke koji se tiče toga da je CIK potvrdio naše prijave, da je na dan izbora u Srebrenici bila krađa, da su izbori pokradeni i da zbog neregularnosti koje su se desile CIK treba da poništi izbore. Nismo zadovoljni u dijelu odluke koja se tiče poništenja izbora vezano za glasanje putem pošte jer je greškom administracije CIK-a, dakle 800 glasačkih listića nije na vrijeme poslato glasačima koji su po zakonskim procedurama ispunili uslove i prijavili se da glasaju izvan Bosne i Hercegovine. To ima političku odluku jer je to u najmanju ruku dva odbornička mandata i da može presuditi pobjednika u Srebrenici i poštivanje volje glasača i ustavnog prava da biraju na izborima i da se dokaže da su svi uslovi ispunjeni" navodi on.

U nastavku razgovora kaže da su oni sami u Srebrenici nemoćni da se suprostave sistemu entiteta RS koja ima pomoć Srbije.

"Ono što smo mogli vidjeti oni se ne mire sa tom odlukom, da je to odluka i odluka CIK-a koja nije u skladu sa zakonom koja se temelji na nekakvim pretpostavkama, što naravno nije tačno, jer na sami dan izbora smo mogli vidjeti i pretpostaviti, a mi smo upozoravali da će doći do izbornog inžinjeringa i zloupotreba. Zahtijevali smo i tražili kroz incijativu "Moja adresa Srebrenica" da CIK pošalje svoje posmatrače kako bi izbori bili provedeni u skladu sa zakonom. Mi smo ovdje nemoćni  da se sami suprostavimo sistemu entiteta RS i same države Srbije jer ove procese u Srebrenici vode vlasti RS-a uz pomoć susjedne Srbije" zaključuje Tabaković.

Novinar: Mirza Malović

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.