17.3.2021. 21:30
1
"S obzirom na to da ih niko iz svijeta ne poziva, posjeta bh. "trojke" Turskoj je korisna"
FOTO: Anadolija
Šta zapravo predstavlja susret članova Predsjedništva BiH sa Erdoganom i da li će ikakvu korist od jučerašnjih sastanaka imati naša zemlja, pitali smo političkog analitičara Mladena Bošnjaka, te uglednog bh novinara i diplomatu Hajrudina Somuna.
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, jučer su počeli zvaničnu posjetu Turskoj gdje su se susreli predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom.

Nakon što je okončan sastanak članova bh. Predsjedništva s Erdoganom, održani su i sastanci delegacija Turske i Bosne i Hercegovine.

Razgovaralo se o više tema. Između ostalog Erdogan je "obećao pomoć našoj zemlji u borbi protiv pandemije  korona virusa u vidu  30.000 doza vakcine protiv Covida-19", delegacije su se složile oko toga da cilj svega treba biti da se "obim trgovinske razmjene BiH i Turske podigne na milijardu dolara", a jedna od tema bila je i izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd u cilju unapređenja ekonomije BiH.

- Razgovarali smo o tome dokle se došlo s projektom autoputa Sarajevo-Beograd. Temelj ovog projekta u Srbiji svi zajedno smo postavili 9. oktobra 2019. Razgovarali smo o tome šta možemo učiniti da ubrzamo dio projekta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, kazao je Erdogan nakon sastanka sa našim predstavnicima.

"Rogovi u vreći"

Šta zapravo predstavlja susret bh. "trojke" sa Erdoganom, kakvu zaista korist od jučerašnjih sastanaka može imati naša zemlja, i da li će na kraju sve ostati samo na turističkoj posjeti Dodika i ostatka bh. društva Turskoj, pitali smo političkog analitičara Mladena Bošnjaka, te uglednog bh novinara i diplomatu Hajrudina Somuna.

-  Kad pročitate suhe agencijske vijesti da su članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine u službenoj posjeti Turskoj, kad budete zadivljeni činjenicom da su naši „rogovi u vreći“ dočekani  sa svim počastima, uključujući i vojne, onda na čas pomislite da živite u koliko - toliko normalnoj državi. Kad svemu dodate i par sastanaka kojima je, doduše,  posve neopravdano udijeljen pridjev bilateralni, kad saznate da su u Turskoj potpisani i kojekakvi sporazumi, nakratko će vas obuzeti dojam međudržavne ravnopravnosti i međunarodne važnosti, komentariše Bošnjak.

- A, radi se, jasno nam je svima, o čistom političkom diktatu, o bespogovornoj i jednostranoj inicijativi turskog predsjednika koji će, na kraju, bezuvjetnu servilnost  beneficirati donacijom. Donacija je, složit će te se, najizlizanija imenica samostalne i „polusuverene“ države Bosne i Hercegovine, smatra on.

Bošnjak smatra kako se prevelika priča stvorila oko donacije vakcina za BiH.

- Donacije su jedini modus vivendi prihvaćen od svih sukobljenih, zaraćenih i primirenih strana, jedina mogućnost „suživota“, jedini smisao kakvog-takvog bitisanja Bosne i Hercegovine. Erdogan to, naravno, zna,  pa je kao poputbinu polaznicima političke pačje škole, svakom ponaosob, na samar utovario po 10.000 vakcina.

- Hvala mu za vakcine, ali moglo je to proći i malo tiše, bez crvenoga tepiha, bez počasne garde i bez tet-a-tet razgovora, bez ceremonijalnih potpisivanja, ali diplomacija podrazumijeva i pokazivanje mišića na slabijem. U ovom slučaju, na daleko slabijem. Dakako, Erdogan je jako važan igrač, najvažniji možda, kada je u pitanj auto cesta Sarajevo – Beograd i zasigurno će članovi predsjedništva BiH disciplinirano i precizno provoditi njegove upute. Jer, da se takav autoritet ne umiješa, od tog auto puta, ili bilo kojeg drugog posla, zasigurno nebi bilo ništa, smatra naš sagovornik.

Za kraj, Bošnjak kaže: 

- Može se, dakako, kroz ovu posjetu promatrati i Dodikova inicijativa na zasjedanje Skupštine RS, može se privremeno odgoditi jalova priča o službenoj podjeli BiH. Može se, kroz ovaj sastanak, razmišljati i o stišavanju Izetbegovićevih političkih strasti, može se iščitati poruka Draganu Čoviću koji će tek kad se „uhaviza“ doći u poziciju tet-a-tet razgovora...

- Može se iščitati puno toga, ali sve to što se iščita nema nikakve veze s nama, sve su to inicijative ljudi kojima je stalo do BiH, odnosno do političkog, gospodarskog, i svakog drugog utjecaja u njoj, zaključio je Bošnjak za Source.ba

"Autoput je na dugom štapu"

Hajrudin Somun smatra da je posjeta bh. delegacije Turskoj korisna.

-  Posjeta je korisna u svakom slučaju, posebno kad idu sva tri člana Predsjedništva, koje malo ko iz svijeta poziva. Za Tursku, naročito za njenog predsjednika Erdogana se misli da protežira samo Bošnjake, ali i u ovlašnoj analizi njene ukupne politike i ekonomske saradnje s balkanskim zemljama  može se vidjeti da ne pristupa selektivno ni Bosni i Hercegovini. Naprotiv, ekonomska saradnja je intenzivnija sa zemljama koje su sigurnije za turske investitore, a BiH nije takva, smatra Somun.

- Prilikom ove konkretne posjete Ankari mnogo se pričalo o izgradnji autoputa koji bi povezivao BiH sa Srbijom. I to je dobro, ali i dalje mislim, kao što sam mislio kad su počele te priče, da je taj posao na dugom štapu i da Turska očekuje da će neko drugi, prije svega EU ili MMF, a ne njene banke, pokriti ogromne troškove jednog takvog projekta. Politikama koje su na vlasti u sve tri zemlje takva priča služi unutrašnjim populističkim potrebama. Volio bih da više govore o izvozu još više mesa iz u BiH u Tursku, koje je tamo krenulo prije nekoliko godina, rekao je za kraj Somun.


NOVINAR: Mirza Kadić.
 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.