8.4.2021. 17:24
0
Ministarstvo za boračka pitanja KS za Source: Zadovoljni smo saradnjom s Fondom KS za izgradnju stanova
Nakon kritika dijela zastupnika u Skupštini KS upućenih Fondu KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca.., pitali smo ministra za boračka pitanja KS, Omera Osmanovića, da li je zadovoljan radom pomenutog Fonda.
Velika rasprava je pokrenuta nakon što su zastupnici Skupštine KS na posljednjoj sjednici dali saglasnost da zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Salmir Kaplan, u naselju Rosulje kupi stan od Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca.. .

Zastupnik iz SDP-a, Igor Stojanović, na sjednici Skupštine rekao je da bi se naziv Fonda trebao preimenovati u "Fond za pomoć ministrima, bivšim političarima i slično", s čime se složilo nekoliko zastupnika. 

Stojanović je potom u razgovoru za Source istakao da "boračka populacija nema veliku korist od Fonda koji je i  formiran kako bi se njima pomoglo", te je dodao da Salmir Kaplan, inače zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, "nije uradio ništa neregularno kada je dobio stan od Fonda, nego je problem u samom Fondu koji ne rješava problem velikog broja pripadnika boračke populacije koji nemaju riješeno stambeno pitanje".

Ministarstvu za boračka pitanja odnosno ministru Omeru Osmanoviću postavili smo pitanje da li su zadovoljni radom pomenutog Fonda odnosno njegovim odnosom prema boračkoj populaciji kao i saradnjom sa istim.

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS odgovorili su nam sljedeće:

- Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo ima dugogodišnju saradnju sa ovim Fondom.

- Ovom prilikom, ističemo da nije u nadležnosti ovog ministarstva vršenje nadzora nad zakonitošću rada i da je isto u nadležnosti Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.
 
- Prema odredbama člana 1. Zakona o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine kategorije koje ostvaruju prava propisana ovim zakonom su: članovi porodica šehida, članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih branioca, ratni vojni invalidi i članovi njihovih porodica, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja i članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, branioci,  demobilizirani branioci, dobrovoljci, organizatori otpora, veterani i ratni vojni zarobljenici kao lica zaslužna u odbrambeno-oslobodilačkom ratu sa područja Kantona Sarajevo. 

- Odredbama člana 32. ovog Zakona propisano je da lica pripadnici braniteljske populacije imaju pravo na izgradnju stana putem ovog Fonda. Također u skladu sa odredbama Zakona, Ministarstvo za boračka pitanja, za lica pripadnike boračke populacije koja su kupila stan u novoizgrađenim zgradama kolektivnog stanovanja putem Fonda KS za izgradnju stanova, snosi dio troškova naknade za pogodnost građevinskog zemljišta-rente i dio ukupnih troškova uređenja građevinskog zemljišta.  

- Za ostvarivanje prava određenih kategorija pripadnika boračke populacije na dodjelu stana u vlasništvo ili na dodjelu stana na korištenje Ministarstvo nabavlja stanove koje dodjeljuje istim. U postupcima nabavke stanova ističemo da je ponuda Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova gotovo uvijek bila najpovoljnija, odnosno Fond je nudio cijene novih stanova po cijenama koje su niže od tržišnih. Ovom prilikom ističemo da je ovo ministarstvo putem Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova do sada kupilo 824 stambene jedinice, od ukupno 857 stanova, koje je dodijelilo pripadnicima braniteljske populacije i to djeci šehida-poginulih boraca koja su bez oba roditelja, RVI I grupe i RVI koji su radno nesposobni po osnovu rane povrede, povrede ili bolesti zadobijene za vrijeme službe u Oružanim snagama R BiH, roditeljima šehida-poginulih boraca i suprugama šehida-poginulih boraca, naglašavaju u Ministarstvu za Boračka pitanja.

U odgovoru dalje stoji:

- Poznato je da velika većina lica koja su kupila stan putem Fonda pripada braniteljskoj populaciji. Napominjemo, da je putem  Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova omogućeno pripadnicima braniteljske populacije kupovanje pod povoljnijim uslovima kao što je niža cijena, manje učešće i veći broj rata (npr. demobilizirani branitelji i ratni vojni invalidi 30 posto učešća i 60 rata,  porodice šehida-poginulih boraca 20 posto učešća i 80 do 100 rata).

Shodno naprijed navedenom, ističemo da je Ministarstvo za boračka pitanja KS generalno zadovoljno saradnjom sa Fondom KS za izgradnju stanova, odgovorili su nam iz Ministarstva. 


NOVINAR: Mirza Kadić.
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.