19.10.2023. 16:49
0
Ovo rade skoro svi korisnici iPhonea, a stručnjak kaže da uopće ne bi trebali
FOTO: Instagram
Stručnjak za Apple otkrio je koja česta navika korisnika utječe na veću potrošnju baterije

Stručnjak za Apple otkrio je koja česta navika korisnika utječe na veću potrošnju baterije. Ako ste među onima koji redovno swipeaju prema gore aplikacije koje su ranije koristili kako bi ih "zatvorili", trebali biste prestati s tom praksom.

One su ''zamrznute''

Aplikacije otvorene u pozadini su u biti "zamrznute", što znači da ne troše dodatno bateriju ili memoriju i treba ih ostaviti otvorene, tvrde stručnjaci.

-Najveća zabluda o iOS-u je da je dobra stvar prisilno zatvoriti aplikacije u pozadini koje ne koristite - napisao je stručnjak za Apple John Gruber na svom blogu Daring Fireball.

-Mnogi misle da aplikacije u pozadini nepotrebno troše RAM i CPU cikluse te da na taj način štete performansama i troše bateriju. IOS ne funkcionira tako - objasnio je.

-Aplikacije u pozadini su efektivno ''zamrznute'', ograničeno je njihovo djelovanje u pozadini i zapravo oslobađaju RAM koji su koristile. iOS je stvarno jako dobar u ovome. Toliko je dobar u tome da odmrzavanje ranije zamrznute aplikacije zauzima puno manje procesora (i energije) nego ponovno pokretanje aplikacije koja je bila prisilno zatvorena - kaže Gruber.

Prisilno zatvaranje

- Ne samo da prisilno zatvaranje vaših aplikacija ne pomaže nego zapravo i škodi. Trajanje baterije bit će slabije ako prisilno zatvorite aplikacije u pozadini - tvrdi on.

I prema Appleu, aplikacije treba "prisilno" zatvoriti samo kad iz nekog razloga zablokiraju, prenosi Avaz.

(Mubina Lj.)

 
Mobiteli
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.