28.10.2023. 19:08
0
Želite odgojiti sretnu, uspješnu djecu? Ne žurite s mobitelima
Koliko dijete treba imati godina prije nego što dobije svoj prvi mobitel? Postoji samo jedan tačan odgovor ako želite da vodi sretniji i uspješniji život, kaže Laurie Santos, profesorica psihologije na Univerzitetu Yale: "Čekajte što je duže moguće."

"Mislim da je bolje što više odugovlačiti s davanjem tehnologije djeci", kaže za CNBC Santos, profesorica koja stoji iza najpopularnijeg kolegija na Yaleu i voditeljica podcasta The Happiness Lab.

Djeca u dobi od osam do 12 godina koja imaju telefone provode nešto manje od pet sati dnevno zalijepljena za telefone, a tinejdžeri nagomilaju gotovo osam sati vremena ispred ekrana dnevno, pokazalo je izvješće neprofitne organizacije Common Sense Media iz 2019.

Vrijeme ispred ekrana rijetko se koristi za kreativne aktivnosti poput kodiranja ili izrade digitalne umjetnosti. Naprotiv, mladi većinu svog vremena provode na društvenim mrežama ili gledajući videe, napisao je u analizi izvještaja voditelj istraživanja Michael Robb.

"To će vjerovatno potaknuti loše mentalno zdravlje i ometati djecu u učionici", ističe Santos.

Korištenje društvenih medija izlaže mnogu djecu internetskom zlostavljanju, govoru mržnje i diskriminaciji, izvijestio je CNBC u maju. Čak i YouTube videozapisi namijenjeni djeci mogu sadržavati zlonamjeran, uznemirujući ili neprikladan sadržaj.

"Sam broj obavijesti koje bi dijete moglo dobiti s društvenih medija može biti porazan. Tinejdžeri danas dobivaju oko 200 obavijesti sa svojih telefona. Njihovi mozgovi se formiraju, a telefoni rade ding, ding, ding", napominje Santos.

Grupa Wait Until 8th zagovara izbjegavanje korištenja pametnih telefona za djecu do polaska u 8. razred. Navode da to ima brojne pozitivne učinke, poput manjeg rizika od tjeskobe i depresije, povećane količine i kvaliteta sna te više vremena za fizičku aktivnost i boravak na otvorenom.

"Roditelji bi također trebali biti primjer", dodaje Santos. "Ako ste stalno na mobitelu, bit će teže opravdati zašto ga vaše dijete ne može imati. Djeca neće htjeti učiniti ono što vi kažete, ona će htjeti učiniti ono što vi radite."

(Mubina Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.