28.10.2015. 21:54
0
Počeo 31. jazz festival u Beogradu: Za pet dana nastupiće više od 80 muzičara iz cijelog svijeta
Nastupom kvarteta Hashima iz Srbije, u Domu omladine počeo je 31. Beogradski jazz festival.

Tokom pet dana trajanja Festivala, Beograđani će imati priliku da uživaju u muzici mladih autora, odnosno 18 jazz sastava i više od 80 muzičara iz cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency.

"Mi svake godine pokušavamo da dovedemo ono što je najbolje i najkvalitetnije od autorskog jazza, odnosno gledamo da napravimo presjek najboljih autorskih dostignuća kada je u pitanju jazz muzika u prethodnoj godini i to širom svijeta, kao i ove godine, od Australije do Azije, pa sve do Amerike i Evrope koji su uobičajeni", rekao je za AA programski menadžer festivala Dragan Ambrozić.

On je dodao da ove godine na Festivalu nastupaju "značajni mladi novi autori" te da je ovogodišnji program "usmjeren ka budućnosti jazza, ka još mlađim autorima nego do sada". Na Festivalu će, prema riječima Ambrozića, nastupiti nekoliko najznačajnijih savremenih kompozitora jazza od James Brandon Lewisa, preko Miquel Zenona, Rudresh Mahanthappa iz SAD i Evrope, a ove godine po prvi put će u Beogradu nastupiti i jedan sastav iz Turske.

"Po prvi put sastav iz Istanbula svira na Festivalu. Zovu se Soyut Boyut i sviraće posljednjeg dana, 01. novembra, zajedno sa norveškim sastavom Supersilent, koji su ukrstili jazz zvuk sa elektronskom muzikom, dok Soyut Boyut ne vole da komponuju muziku toliko unaprijed, koliko da je dožive na sceni", rekao je Ambrozić i dodao:

"Ono što je poenta ovogodišnjeg jazz festivala, odnosno umetnička tema jeste što želimo da pokažemo koliko svaka kultura, svaka sredina širom planete doprinosi novom čitanju jazza u 21. vijeku."

Na Festivalu će se predstaviti i pet sastava iz Srbije, od kojih tri nastupaju prve večeri i koji, kako je rekao Ambrozić, "predstavljaju neku vrstu mogućih novih razmišljanja u jazzu u Beogradu i Srbiji". 

Hashima, koji su otvorili Festival imaju neki etno pristup, worl music u sebi, malo razmišljanja na te teme i vrlo improvizovanu svirku, a Vladimir Kostadinović, koji će sa svojim sastavom nastupiti posljednji večeras, neka je vrsta pokazatelja da srpska dijaspora ima veliku ulogu u razvoju jazza u Srbiji.

"Veliki broj mladih jazzera da bi nešto uspio mora da ode u inostranstvo. Ovo je jedan pozitivan primjer, jedan slovenačko-srpski kvartet, koji obitava u jazzu i na neki način predstavlja kako mladi profesionalno razvijajući se mogu da uspiju živeći i radeći na Zapadu", rekao je Ambrozić.

Na Festivalu će se predstaviti i jedan sastav iz Hrvatske "Cul-de-Sac", koji je "nastavljač novotalasnih inspiracija još prije trideset godina", a koji sačinjavaju nekadašnji članovi Haustora.

"Mi se trudimo da Beogradski jazz festival bude umjetnički značajan događaj i da na evropskoj mapi, ne samo kada je u pitanju jazz, već uopšte muzički festivali, mi budemo to mjesto gde ćete moći da vidite šta značajni umjetnici našeg vremena novo imaju da kažu", zaključio je Ambrozić.

Beogradski jazz festival će trajati do 1. novembra, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Doma omladine. 

(Anadolija)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.